Startpagina Melkvee

Duitse biomelk kost 60,29 cent/kg

De stijgende vraag naar biologische producten zorgt ervoor dat heel wat melkveehouders, in Duitsland zowel als in de rest van Europa, omschakelen naar bioproductie. De vraag naar onderbouwde informatie over de sector nam gaandeweg ook toe. Uit een Duitse studie blijkt nu dat de productiekost van een kilogram biomelk 60,29 cent bedraagt. De initiatiefnemers zullen nu jaarlijks een kostprijsbereking voor biomelk doen.

Leestijd : 2 min

In 2017 en 2018 steeg de biomelkproductie in Duitsland met niet minder dan 20 % per jaar. Door de toenemende vraag naar meer informatie over de kostenstructuur van de biomelkproductie werd een studie uitgevoerd door de Farm Economics and Rural Studies Office in opdracht van MEG Milk Board, Bundesverband Deutscher Milkviehhalter (BDM) en de European Milk Board (EMB).

Uit deze studie Calculation of organic milk production costs in Germany – marketing years 2011/12 – 2018/19 blijkt dat de totale productiekosten voor 2018-2019 71,89 cent per kg biomelk bedroegen. Met aftrek van de overheidssubsidies resulteerde dit in een finale kostprijs van 60,29 cent/kg.

Volgens Kjartan Poulsen (EMB) is het duidelijk dat deze studie noodzakelijk was. “De melkprijs bedraagt slechts 47,40 cent. Duitse biomelkproducenten werken dus met verlies. Als je rekening houdt met alle kosten en een faire verloning rekent voor hun werk, zouden ze 16,34 cent meer moeten ontvangen per kg biomelk.”

Deze situatie is niet uitzonderlijk voor het productiejaar 2018-2019, maar is kenmerkend voor de voorbije 5 jaar.

Volgens de initiatiefnemers is het duidelijk: “Consumenten die weloverwogen kiezen voor biomelk gaan ervan uit dat ze met hun aankoop ook de bioproducenten fair vergoeden door een meerprijs te betalen. Deze veronderstelling gaat trouwens op voor de hele melkveesector. Deze studie toont echter aan dat dit jammer genoeg niet het geval is. Enkel een vergoeding die alle kosten dekt, verzekeren dat (kleinere) biomelkveebedrijven nog toekomstgericht kunnen werken en kunnen overleven.”

Deze kostenstudie over de Duitse biomelkveehouderij zal vanaf nu jaarlijks uitgevoerd worden.

EMB

Lees ook in Melkvee

Gemiddeld melkveebedrijf verliest 1.500 euro per maand bij hittegolf

Melkvee Landbouweconomen hebben langlopende productiecijfers van alle Vlaamse melkveebedrijven naast opgetekende weersfenomenen gelegd om de economische schade door hitte in kaart te brengen. Hitte kan een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid melk die koeien geven en op de melksamenstelling. De economische schade kan oplopen tot 1.500 euro en meer per maand per bedrijf
Meer artikelen bekijken