Mechanische onkruidbestrijding biedt kansen voor boer en loonwerker

Akkerbouw

Landbouwers die op vandaag één of meerdere bewerkingen voor mechanische onkruidbestrijding willen uitvoeren, lopen snel tegen enkele obstakels aan.

Fugea steunt de lancering van dit nieuwe strategische bio-plan voor de ontwikkeling van de Waalse bio-sectoren.

Fugea verheugd over lancering van strategisch bioplan voor Wallonië

Actueel

Na het persbericht van Willy Borsus waarin de goedkeuring van het nieuwe Plan Bio 2030 werd aangekondigd, is Fugea verheugd over dit nieuws en steunt zij de lancering van dit nieuwe strategische bio-plan voor de ontwikkeling van de Waalse bio-sectoren.

VLAM zet met de Bio-VLAM producenten van bio extra in de kijker.

Vijf genomineerden strijden voor Bio-VLAM-award

Actueel

In het najaar wordt voor het eerst een Bio-VLAM-award uitgereikt. Deze award is een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM en zet gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker. De 5 genomineerden zijn bekend: Abinda, BelOrta-Earth, bioboer Mark Van Hove, La vie est belle en Vitale Rassen.

Vijf jaar geleden startten Bart en Vicky hun biologisch leghennenbedrijf van nul op.

Bio-ei-Korbol: “Wij nodigden heel het dorp uit voor een gesprek”

Biolandbouw

Na jaren gewerkt te hebben als grondwerker en kleuterjuf, startten Bart Cans en Vicky Deprez in 2016 hun eigen biologisch leghennenbedrijf met 15.000 kippen in Gingelom (Zuid-Limburg). Zonder enige ervaring in de sector waagden ze een sprong in het diepe. Nu zijn ze echte kenners!

In 2016 schakelden Pieter en Annelies over naar biologische landbouw. Terwijl Pieter de slagerij leidt, zorgt Annelies voor de dieren.

Biobedrijf De Vierklaver: Wij bepalen zelf de prijs van ons vlees

Biolandbouw

In Lokeren baten Pieter Van Poucke en Annelies Marchand De Vierklaver uit, een biologisch vleesveebedrijf in combinatie met een slagerij. De overstap naar de biologische landbouw maakten ze in 2016. Ze staan nu nog steeds volledig achter deze keuze.

Rembrandt Perneel wint prijs voor een robot voor arbeidsintensieve taken op kleinschalige bedrijven

Actueel

Voor de ondersteuning van mechanische onkruidbestrijding in biologische beddenteelt ontwikkelde Rembrandt Perneel (UGent) een landbouwrobot. Hij won er de thesisprijs biologische landbouw en agro-ecologie mee en kreeg van het departement Landbouw & Visserij een geldprijs van 1.000 euro.

Stefan Muitjens komt 6 keer per jaar samen met zijn groep landbouwers en dan bespreken ze allerlei topics.

Stefan Muijtjens: “Een adviseur hoeft op zich niet, maar reflecteren is noodzakelijk”

Akkerbouw

Om een biolandbouwer te zijn, moet je uit het juiste hout gesneden zijn. Hij moet zijn bedrijfsvoering ten allen tijde op orde hebben, goed voorbereid zijn en zijn juiste afzetmarkt kennen. Stefan Muijtjens is een landbouwadviseur die hierop inzet. “Als adviseur begeleid ik zo’n 20 landbouwers, waarbij ik focus op bodem en klimaatrobuustheid. Ook een gesloten kringloop is belangrijk om verlies in productie te vermijden.”

De Beurre Alexander Lucas is een van de pioniersproducten.

‘Earth’ wil consument stimuleren om omschakelproducten te kopen

Nieuws van maatschappijen

In april lanceerde BelOrta het nieuwe concept ‘Earth’, dat in het leven is geroepen om de marktkansen van producten in omschakeling naar biologische teelt te vergroten. De producten met het label ‘Earth’ komen deze zomer in de winkelrekken en wijzen de consument erop dat het product komt van gangbare landbouwers die omschakelen naar biologische teelt.

Voornamelijk de pluimveehouderij, varkenshouderij en schapenhouderij vertonen stevige groeicijfers voor hun biologische veestapel.

Vlaanderen heeft in bio nog lange weg te gaan

Actueel

Onze Vlaamse land- en tuinbouw is wereldwijd gerenommeerd. Ook het aandeel biologische landbouw kent de laatste jaren een substantiële groei, maar ondanks die sterke stijging blijft het percentage van de bio heel erg klein ten opzichte van de totale landbouw: in Vlaanderen bedraagt het bio-areaal slechts 1,4 % van de totale landbouwoppervlakte.

Biologische middelen worden vooral in de groenteteelt en de fruitteelt gebruikt,  veel minder in akkerbouw.

In duurzame landbouw hoort verdere promotie van biopesticiden, zoals biofungiciden, zeker thuis

Actueel

Biologische gewasbeschermingsmiddelen vragen een heel nauwkeurige opvolging en uitvoering, zonder dat er een garantie is op een succesvolle toepassing. Toch is ook Vlaanderen ervan overtuigd dat in duurzame land- en tuinbouw de verdere promotie van het gebruik van biopesticiden thuishoort.

Gemiddeld duurt het een 5-tal jaar tussen de 1ste omschakelingsplannen en de effectieve omschakeling.

Reële marktvraag blijft de grootste motivator voor de omschakeling naar biologische landbouw

Actueel

Tegen 2030 wil Europa dat de landbouw voor 25% biologisch is. In Vlaanderen is er nog een lange, een heel lange, weg te gaan. In 2019 werd slechts... 1,4% van het landbouwareaal biologisch bewerkt. Een reële marktvraag blijft de grootste motivator voor omschakeling, zo blijkt uit bevindingen.

Eieren waren in 2019 het bioproduct met het hoogste marktaandeel in Zwitserland.

Marktaandeel bio in Zwitserland overschrijdt kaap van 10 procent

Actueel

De omzet voor biologische levensmiddelen in Zwitserland groeide in 2019 met 5,6% tot een recordhoogte van 3,24 miljard Zwitserse Frank (3,1 miljard euro). Het marktaandeel bedraagt er nu 10,3%.

Het middelenpakket voor de biologische landbouw is een pak kleiner dan die in de gangbare landbouw.

Gangbare gewasbescherming niet giftiger dan bio

Biolandbouw

Kritiek is van alle tijden. Zeker de gangbare landbouw moest de laatste jaren tegen een stootje kunnen: gangbare gewasbeschermingsmiddelen lijken een vergif dat zo snel mogelijk moet worden uitgeroeid. Echter, ook aan – sommige – biologische middelen hangt een prijskaartje voor het milieu. Net als bij gangbare middelen beslist Europa wat kan en niet kan, en moet het etiket worden gerespecteerd.

Stefaan Deraeve kiest voor biologisch, omdat hij gelooft in de filosofie ‘van grondstof naar grondstof’.

‘La vie est belle’ kiest voor bio én vegetarisch

Biolandbouw

Als jong koppel vertrokken Stefaan Deraeve en Katrien Steeman als verplegers naar Rwanda. Ze leerden er noodgedwongen vegetarisch eten, en deelden hun recept met vrienden. Van het een kwam het ander, en inmiddels maakt hun bedrijf ‘La vie est belle’ alweer bijna 30 jaar vegetarische en biologische producten. Dat laatste is geen bijzaak. “Van grondstof naar grondstof, dat is de kern”, aldus Stefaan in een interview.

Landbouwminister Hilde Crevits en Kris Declercq, burgemeester van Roeselare, luisteren naar de uitleg van Luc Maertens, directeur van biohoeve De Lochting.

Biologische landbouw groeit in 1 jaar in Vlaanderen met bijna 10%

Biolandbouw

In 2019 groeide de biologische landbouw in Vlaanderen weer sterk. De biologische oppervlakte en veestapel groeien aan en het aantal biolandbouwbedrijven neemt toe. Het departement Landbouw & Visserij maakte het nieuwe rapport ‘De Biologische Landbouw in 2019’ op. Het werd vrijdagmiddag in Roeselare voorgesteld.

Tijs Boelens verwezenlijkt met ‘de Groentelaar’ zijn biologische landbouwdroom.

Tienerdroom om biologisch te boeren uitgewerkt

Biolandbouw

Tijs Boelens is een man met een visie én een gefundeerde mening. Hij zet zich in voor het Boerenforum naast de noeste arbeid op zijn eigen biologisch bedrijf, de Groentelaar uit Pepingen nabij Halle.

In Rawijs in Lochristi worden tientallen groenten geteeld.

Alex Floré (CSA Rawijs): ‘Kleinere biobedrijven hebben grote nood aan investeringssteun’

Biolandbouw

Alex Floré van CSA-boerderij Rawijs uit Lochristi noemt zichzelf een ‘garnaal’ tussen de ‘walvissen en haaien’. “Voor kleinere biobedrijven zou er een aangepast systeem van investeringssteun op veel kleinere schaal moeten bestaan.”

Lore met Briek, Marianne, Wim en Jasper De Middeleer tussen de nieuwsgierige geiten.

Melkkoeien en geiten vormen hier een compatibel duo

Biolandbouw

Op De Speiboerderij in Sint-Lievens-Esse, een deelgemeente van Herzele, boeren 2 generaties tezamen. Wim De Middeleer maakte in 1998 de stap van gangbare naar biologische melkveehouderij. Zoon Jasper en dochter Lore kozen in 2015 voor biologische geiten. Beide sectoren zijn goed te combineren op één bedrijf.

Lieve Vercauteren vindt dat de biologische sector zich moet blijven ontwikkelen om zo een voortrekkersrol te blijven spelen.

Met een ernstig debat kom je verder dan met een polemiek

Biolandbouw

De biologische sector groeit, maar ontstijgt vooralsnog de niche niet. Volgens directeur Lieve Vercauteren van BioForum is een stapsgewijze groei gezond. Ze denkt dat de agressieve wijze waarop bepaalde ngo’s nu vanwege de coronacrisis roepen om een ‘omwenteling’ naar kleinschalig en ecologisch boeren ongezond is. “De aanval op bijvoorbeeld Boerenbond helpt ons volgens mij niet om een gezond debat te voeren.”