Fytosector: deel van de oplossing, niet van het probleem!
“Het is mede dankzij de moderne gewasbescherming dat de Belgische fruitteler vandaag voldoende kwalitatief fruit kan produceren en dit met zo weinig mogelijk residu.”

Phytofar, de koepelorganisatie van de gewasbescherming, was hoofdsponsor van de Werktuigendagen en richtte er het Phytofarplein in waar hun verschillende leden geen moeite gespaard hadden.
Jan Vermaelen, voorzitter van de werkgroep ‘Duurzaam Gebruik’ bij Phytofar, gaf tijdens de officiële opening duidelijk aan dat de gewasbeschermingsfirma’s niet alleen producten ontwikkelen, maar de gebruiker ook ondersteunen en begeleiden in het correct toepassen van hun middelen.
De heer Vermaelen stelde dat de gewasbeschermingssector het vandaag niet makkelijk heeft. Zo wordt de wetgeving steeds strenger, heel wat actieve stoffen en producten verdwijnen en de maatschappij lijkt zich af te zetten tegen de traditionele gewasbescherming.
Communiceren over vooruitgang
In contrast daarmee maakte Jan Vermaelen duidelijk dat ze willen beschouwd worden als een deel van de oplossing, niet het probleem: “Misschien hebben we in het verleden te weinig gecommuniceerd over de vooruitgang die we gemaakt hebben inzake duurzame gewasbescherming en moeten wij zelf nu een tandje bijsteken om de gemeenschap te overtuigen van ons aandeel. Nochtans is het mede dankzij de moderne gewasbescherming dat de Belgische fruitteler vandaag voldoende kwalitatief fruit kan produceren en dit met zo weinig mogelijk residu.”
Evolutie
De heer Vermaelen gaf aan dat de gewasbescherming nu, helemaal niet meer op dezelfde manier als vroeger gebeurt: er is een hele evolutie geweest. Vroeger werden breedwerkende insecticiden gebruikt en werd er eerder volgens kalenderbespuitingen behandeld. Al een aantal jaren is de geïntegreerde teelt verplicht waarbij men gebruik maakt van chemie, biologie en andere technologie zoals waarschuwingssystemen en alleen spuit als de schadedrempel bereikt wordt. Ook de gebruikte middelen zijn van een andere klasse: selectief werkende middelen met een veel beter profiel dan vroeger. Daarbij wil men ook het aanwezige residu in de geoogste vruchten tot een minimum beperken.
Toekomst
Kijkend naar de toekomst heeft Jan Vermaelen een duidelijke visie. Zo moet volgens hem de fruitteler blijven meegaan met zijn tijd en dienen nieuwe technieken inzake gewasbescherming verder geïmplementeerd te worden. Er wordt hierbij gewezen op de noodzaak van driftreducerende doppen en het rooien van kantrijen in de fruitteelt, met als doel gewasbeschermingsmiddelen terecht te laten komen waar ze horen: op het eigen perceel, op het gewas en niet in het milieu.
Phytofarplein
Allerlei aspecten rond duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen waren terug te vinden op het Phytofarplein. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bioremediatiesysteem Heliosec. Ook de TOPPSmobiel was paraat om het belang aan te tonen van nuttige insecten en resistentie voorkomen. Verder was er aandacht voor moderne vul- en spoelsystemen met Easyflow, het belang van beschermende kleding, de nieuwe onlinetoepassing ‘fyteauscan’.
Jan Vermaelen besloot zijn uiteenzetting met de hoop uit te drukken dat de samenwerking die de fytosector laat zien leidt tot meer ‘ratio’ voor de sector in plaats van ‘emotie’.