Startpagina Covid 19

Grote exporteurs beloven handel in landbouwproducten niet te verstoren

Een serie belangrijke exporteurs en importeurs van voedsel en landbouwproducten beloven in een overeenkomst de handel niet te zullen verstoren. Onder meer de EU, Brazilië, Japan, Canada en Nieuw-Zeeland tekenen de deal, maar onder meer de VS, China, India en Rusland hebben nog niet toegezegd.

Leestijd : 2 min

Het gaat om een niet-bindende overeenkomst binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De WTO verenigt bijna alle landen in de wereld. De WTO heeft 2 luiken: het sluiten van akkoorden tot verdere liberalisering van de handel, en het bewaken van geldende afspraken over open handel – door middel van geschillenbeslechting maar dus nu ook preventief door landen een soort intentieverklaring te laten tekenen.

In totaal tekenen circa 50 landen de overeenkomst, die voortkomt uit een groeiende zorg dat door exportbeperkingen prijzen beweeglijker worden of omhoog schieten en uiteindelijk zelfs tekorten ontstaan. De handel wordt al gefrustreerd door bijvoorbeeld tekorten aan containers. Omdat Chinese havens een tijd lang dicht waren, werden veel vaarroutes door Azië ook minder rendabel en daarom afgeblazen of duurder.

Volgens de verklaring is dat onnodig: er is meer dan voldoende voedsel op de wereld beschikbaar, maar het moet wel over de aardbol kunnen bewegen. Rusland, Kazachstan, Vietnam en ook EU-lidstaat Roemenië stelden al beperkingen op de graanexport in, al hebben die vooralsnog weinig impact. De vrees bestaat wel dat de landen met zwaardere beperkingen zullen komen, of weer andere landen inspireren.

Roemenië

De Europese Commissie is momenteel al in overleg met Roemenië over haar exportbeperking. Roemenië is gewoonlijk binnen de EU na Frankrijk de grootste exporteur van tarwe. De Roemeense premier Ludovic Orban, is bang dat het land “door de hebzucht van wat graanhandelaren” verstoken blijft van graan.

Het land neemt met de haven van Constanta een strategische positie in bij de internationale graanhandel. Vanuit het land wordt normaal via grote handelsbedrijven als Cargill en Bunge veel geëxporteerd naar vooral Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De Commissie heeft verklaard dat er geen markt gerelateerde redenen zijn om handel binnen of buiten de eengemaakte markt te limiteren.

Honger

Eerder meldde de Wereldvoedselorganisatie (FAO) dat de coronacrisis kan leiden tot een voedselcrisis. Op dit moment zijn al ten minste 135 miljoen mensen niet zeker of ze genoeg te eten hebben. Het gaat met name om mensen in Afrika maar ook in bijvoorbeeld Afghanistan en Jemen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken