Startpagina Covid 19

Vlaanderen betaalde voor 9,2 miljoen euro hinderpremies uit in de land- en tuinbouw

Ook land- en tuinbouwers zijn door de coronacrisis genoodzaakt om een beroep te doen op een hinderpremie. Van de 3.206 aanvragen werden al 2.307 dossiers uitbetaald, goed voor ruim 9 miljoen euro. Dat maakte Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) bekend in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement.

Leestijd : 2 min

Ook de VLIF-dossiers, goed voor 11,8 miljoen euro, worden door de coronacrisis versneld uitbetaald. Wat de uitbetaling van de dossiers in het kader van de Landbouwramp 2018 betreft, werden al 11.851 van de 12.007 dossiers behandeld. 8.788 dossiers werden intussen al uitbetaald.

Focus op sierteelt in noodfonds

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits roept ook landbouwers die problemen ondervinden met procedurele verplichtingen op dossierniveau, op om contact te zoeken met de administratie om samen op zoek te gaan naar concrete oplossingen.

Intussen wordt in de schoot van de Vlaamse regering verder aan een noodfonds gewerkt. Wat de land- en tuinbouwsector betreft zal de focus op de sierteelt liggen. “Over de grootte van dit fonds is nog niets bekend. Elke minister maakt een raming van de schade op, pas daarna kan worden gepraat over tegemoetkomingen. Je moet keuzes maken, en in de land- en tuinbouw valt die keuze eerder op de sierteelt.”

Minister Hilde Crevits merkt nog op dat de landbouw en agrovoedingssector bijzonder veerkrachtig zijn. “Waar nodig zullen we voorzien in correcte steunverlening.”

Het vinden van voldoende en geschikte medewerkers voor de oogst blijft een heikel probleem. Via de website www.helpdeoogst.be werden 227 vacatures gemeld. Er zijn 965 kandidaten en 15 maatwerkbedrijven. “Of dat voldoende zal zijn, is vandaag niet bekend. Er zijn heel wat aanmeldingen en we ontvangen vandaag geen acute alarmsignalen. Maar de situatie verandert week na week, en die volgen we dan ook heel nauwgezet op.”

Seizoensarbeiders

Ook wat de seizoensarbeiders betreft, zijn er nog veel vragen. “Dat volgen we ook heel strikt op: hoe geraken ze in ons land, met de green lanes, aan de grensovergangen. Ook lokale burgemeesters uiten hun bezorgdheid. Grootste pijnpunten zijn zorgen voor vlotte grensovergangen en de voorgeschreven maatregelen op het vlak van de hygiëne.”

“En ook testen in het thuisland. Die buitenlandse arbeiders voor 2 weken in qurantaine gaan zetten, hoeft niet. Maar uiteraard moet er rekening worden gehouden met alle voorzorgsmaatregelen. Ik merk wel dat iedereen klaar staat met creatieve oplossingen”, besluit Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken