Startpagina Tuin

Tuinrubriek: augurk of komkommer

Het zou een quizvraag kunnen zijn waarop alleen de meer ervaren tuinier een goed antwoord kan geven, maar komkommers en augurken zijn kweekvormen (rassen) van dezelfde plant nl. Cucumis sativus . Komkommers zijn eigenlijk lange augurken die door voortdurende selectie zachter, langer, rechter en frisser van smaak zijn geworden. Augurken wordt in de regel gewoon buiten geteeld, komkommers renderen optimaal in de serre.

De eerste cultuurvruchten van de komkommer (Cucumis) zagen er dus eerder uit als augurken. De 'stamvader' van deze gecultiveerde komkommer komt in het wild voor in Noord-India aan de voet van het Himalaya-gebergte, waar deze vrucht al meer dan 3000 jaar geteeld wordt. De vruchten van de oorspronkelijke plant zijn klein en de smaak ervan is eerder bitter. Ook de Oude Grieken kenden de komkommer. Uit oude geschriften blijkt dat de toen gekweekte komkommer groter en minder symmetrisch van vorm was dan de huidige augurken en dat het gewas bij...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Pompoenen en courgettes in je moestuin

Tuin Als we het over pompoenen en courgettes hebben, kunnen we spreken over de ‘makkelijke moestuin’. Slechts weinig groentesoorten eisen zo weinig verzorging als de pompoen. Een voldoende hoge temperatuur, dus niet te vroeg starten met de teelt, en voldoende ruimte op een voedzame bodem, veel meer hebben we als tuinier niet nodig voor een geslaagde teelt. Na de oogst zijn ze niet alleen decoratief op het terras, maar ook heel veelzijdig in de keuken.
Meer artikelen bekijken