Startpagina Groenten

Nieuwe beheersingstechniek tegen xanthomonas in spruiten en kolen

Voor de spruiten- en kolenteelt is een opmerkelijke nieuwe beheersingstechniek in de maak tegen de bacterieziekte xanthomonas. Daarbij worden bacteriofage (lees: bacterie-etende) virussen ingezet die alleen die specifieke, schadelijke plantbacteriën te lijf gaan. “Na 7 jaar onderzoekswerk in laboratoria en proefserres is de methode al een eerste keer uitgetest in een volleveld proefomgeving, op 3 locaties in Vlaanderen. De resultaten zijn veelbelovend: we meten 15 tot 20% minder infectie met één behandeling. Dat percentage kan naar verwachting nog hoger. De Europese goedkeuring als nieuw gewasbeschermingsproduct vergt wel een lange, lastige procedure”, zegt Johan van Vaerenbergh (ILVO). Er wordt nog gezocht naar groentetelers met besmette kolen die het onderzoek tegen een veldproefvergoeding vooruit willen helpen.

Een besmetting van de bodem met xanthomonas gebeurt meestal vanuit resten van zieke koolgewassen of via geïmporteerde besmette zaden. De bacterie kan in de bodem minstens 2 jaar overleven. Plant je dan kolen, dan kan de bacterie via waterporiën aan de bladrand binnendringen, en zich vervolgens via nerven en bladstelen naar de hele plant verspreiden. De plant sterft uiteindelijk af.

Wat zijn fagen en hoe werken ze?

Virussen zijn niet altijd schadelijk (zoals COVID19...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Dirk Van den Plas volgt Rita Demaré op als VBT-voorzitter

Groenten Dirk Van den Plas, voorzitter van Coöperatie Hoogstraten, is de nieuwe voorzitter van het VBT, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties. Hij volgt Rita Demaré op, die 15 jaar voorzitter was. In april werd Demaré als voorzitter van REO al afgelost door slateler Dirk Declercq.
Meer artikelen bekijken