Zuivelverwerker Milcobel stopt met VLOG-melk
Na de aanstelling van de nieuwe CEO Nils van Dam en een nieuwe algemene vergadering stopt zuivelverwerker Milcobel met de VLOG-melk. En betaalt de daaraan verbonden premie van 1 euro per 100 liter na eind september niet meer uit. “Het concept van de CPS-melkdeelstroom geeft aan de melkprijsvorming geen toegevoegde waarde”, zegt directeur Eddy Leloup. Aangesloten melkveehouders reageren ontgoocheld en missen een gebrek aan visie op lange termijn.

De nieuwe CEO Nils van Dam en de nieuwe algemene vergadering, met Betty Eeckhaut als nieuwe voorzitter, laten er geen gras over groeien. Rendabiliteit is het devies. In een brief aan de deelnemers van het programma CPS-melkdeelstroom - waar VLOG deel van uitmaakt - laat Eddy Leloup, directeur Milk & Farms, weten dat “een recent uitgevoerde herevaluatie erop wijst dat het concept van de CPS-melkdeelstroom in de huidige vorm onvoldoende bijdraagt tot de realisatie van toegevoegde waarde in de melkprijsvorming.” Op die basis heeft Milcobel besloten om bij te sturen. “Dit heeft tot gevolg dat het element ‘ggo-vrij’ onttrokken wordt uit de gebruikte criteria.”
Milcobel geeft verder aan dat de deelnemers aan het programma CPS-melkdeelstroom “geen verdere verplichtingen hebben met betrekking tot VLOG”. Voor melkveehouders betekent dat dan ook dat het daaraan verbonden premiesysteem van 1 euro per 100 liter wordt stopgezet. Er wordt daarbij wel voorzien in een afbouwperiode van 3 maanden: vanaf 1 juli tot en met 30 september. De VLOG-premie wordt dus nog voor melkleveringen uitbetaald tot en met 30 september.
De maatregel betreft 200 boeren die in totaal jaarlijks circa 120 miljoen liter VLOG-melk leverden. In totaal produceren de enkele duizenden Milcobel-leden ruim 1,5 miljard liter. Milcobel laat nog weten dat de praktische uitrol van de CPS-melkdeelstroom op het niveau van de melkveebedrijven wel succesvol is verlopen. “Evenwel wordt ervaren dat de ontwikkelingen in de markt zelf zich niet doorgezet hebben naar een toenemende ontvankelijkheid voor expliciet het aspect ‘ggo-vrij’.”
Uitrol verliep succesvol
Volgens Milcobel blijkt het ‘ggo-vrij-criterium’ toch maar een beperkt volume te beslaan. Bovendien levert ggo-vrij niet de meerprijs die men verwachtte. In de loop van 2019 nam Milcobel een aanvang met de organisatie en uitrol van een eigen CPS-melkdeelstroom. Daarmee werd beoogd om de melk die bestemd is voor het segment van consumentenproducten (consumptiemelk en consumentenkaas) onderscheidend te maken op basis van een aantal specifieke voorwaarden en kenmerken.
VLOG-lastenboek
Concreet hield dat in dat de bedoelde melkdeelstroom afkomstig is van melkveebedrijven die voldoen aan de weidemelk-criteria, waar de koeien vrije beweging hebben in de stal, en gevoederd worden overeenkomstig de voorwaarden uit het VLOG-lastenboek.
VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een Duits label dat wordt gebruikt als aanduiding voor ggo-vrije melk. Een melkveehouder die wil inspelen op deze markttrend moet de importsoja uit het krachtvoeder van zijn koeien schrappen en vervangen door ggo-vrije soja of andere plantaardige eiwitten. Aangepast krachtvoeder is op de markt beschikbaar want veevoederfabrikanten spelen op hun beurt in op deze trend.
De niet-ggo-melk werd in de eerste plaats verwerkt in consumentenkazen. Er werd bij de voorstelling van de start van de ophaling door Milcobel van VLOG-melk voorzien dat ‘objectiveerbare’ meerkosten van het schrappen van ggo-soja uit het rantsoen van koeien (ruimschoots) zouden worden vergoed. Dat kwam neer op een premie van 1 euro per 100 liter.
Bovenop lage melkprijs
Pas in zomer winstgevend
“