Startpagina Mechanisatie

De landbouwwereld op je zolderkamer

Christophe van Bellinghen (32 jaar) uit Ternat is niet enkel een verzamelaar van landbouwminiaturen, hij is ook een dioramabouwer (miniatuurlandschapsmaquette). Zo kan hij zijn schaalmodellen in de gepaste omgeving presenteren. Door regelmatig de miniaturen te veranderen op het diorama, houdt hij het levendig.

Leestijd : 5 min

Christophe geeft er de voorkeur aan om de fruit- en groenteteelt in schaal uit te beelden. Hiernaast verkiest hij miniaturen van John Deere-tractoren en maaidorsers en hakselaars van Claas, omdat hij deze het meest ziet in zijn omgeving. Op het ogenblik van ons bezoek had hij net 3D-geprinte aardappel- en fruitkisten ontvangen.

Dag Christophe, wat kan je over jezelf kwijt qua opleiding en werk?

Het middelbaar onderwijs heb ik aan de landbouwschool VLIO van Oudenaarde volbracht. Hierna volgde nog een 3-jarige bacheloropleiding in Sint-Niklaas waar ik voedingstechnologie studeerde. Nu ben ik werkzaam als groente- en fruitkeurder bij Bakker België. Hiernaast ben ik al 8 jaar op zelfstandige basis als nevenactiviteit staalnemer voor de Bodemkundige Dienst van België.

Aardappelen in- en uitschuren in schaal 1/32.
Aardappelen in- en uitschuren in schaal 1/32. - Foto: TD

Hoe is je band met de landbouw en de landbouwminiaturen ontstaan?

Van thuis uit zijn we geen boeren, maar mijn vader was notaris en met hem ging ik graag mee naar de boeren. Ik was ook altijd al gepassioneerd door de landbouwmachines die de akkers rechtover mijn ouderlijke woonst bewerkten. In mijn vrije tijd ga ik nog bij enkele bevriende landbouwers helpen. In vakantieperiodes ging ik ook vaak bij een tante langs die als nevenactiviteit wat boerde. Van haar kreeg ik op 8-jarige leeftijd mijn eerste schaalmodellen. Als ik een goed rapport had of voor Sinterklaas, Kerstmis en dergelijke gelegenheden vroeg ik altijd een miniatuurtje. Toen waren dat hoofdzakelijk schaalmodellen van producent Siku. Als ik zo’n 17 jaar was, kwamen de producenten zoals Universal Hobbies, Schuco, Wiking op die veel meer gedetailleerdere modellen maakten. Toen heb ik dan ook mijn verzameling van zo’n 300 stuks verkocht om met de opbrengst hiervan de meer gedetailleerdere modellen te kopen. Ondertussen staat de teller op net geen duizend stuks, allemaal op schaal 1/32.

Binnenaanzicht van een in miniatuur nagebouwde werkplaats.
Binnenaanzicht van een in miniatuur nagebouwde werkplaats. - Foto: TD

Hoe ben je ertoe gekomen om zo’n groot diorama te bouwen?

De eerste inspiratie heb ik gehaald bij mijn broer die treinen verzamelde én in onze speelkamer stond al een maquette van een boerderij. Toen mijn oudste broer het huis is uitgegaan heb ik zijn kamer ingepalmd en ben ik daar gestart met de bouw van een diorama. Vorig jaar ben ik eigenlijk volledig opnieuw begonnen doordat ik het diorama van een bevriende kennis heb overgekocht. Bij hem stond dit in een L-vorm in zijn tuinhuis gemonteerd, maar bij mij is de opstelling anders geworden. Samen hebben we er nog zo’n 60 uur aan gewerkt om deze opnieuw op mijn zolderkamer op te bouwen.

Welke visie steek je in het diorama? Wat wil je uitbeelden?

Dankzij mijn vorige werkgever kwam ik op veel boerderijen, ook in Wallonië en Frankrijk. Ik heb er het voorbeeld gezien van een boer die alles had: zijn boerderij met omliggende teelten, een werkplaats, een loods voor de machines waarmee hij loonwerk deed, opslagloodsen, verpakkingsruimte… Eigenlijk was die landbouwer een semi-industrieel geworden die alles zelf in de hand had, van productie, over opslag tot verwerking en verpakking. Dit gegeven heeft mij sterk geïnspireerd om dat op mijn diorama uit te bouwen. Alles rond groenten en fruit interesseert mij het meest.

Alles wat rond groente- en fruitteelt draait interesseert Christophe sterk.  Daarom ook deze miniatuurboomgaard.
Alles wat rond groente- en fruitteelt draait interesseert Christophe sterk. Daarom ook deze miniatuurboomgaard. - Foto: TD

Waar koop je jouw materiaal aan?

90% van de schaalmodellen komt van bij dezelfde bevriende handelaar. Hiernaast bezoek ik alle miniaturenbeurzen in eigen land, maar ik ga ook naar beurzen in onze buurlanden: Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ik schaf er schaalmodellen aan, maar ook materiaal om het diorama te maken. Bij een bevriende Nederlandse modelbouwer heb ik een boomgaard aangekocht. Zelf heb ik deze fruitgaard voorzien van nog meer schaalmodellen en details.

Wat staat er nu concreet op het diorama?

Allereerst mijn groenteverwerkend bedrijf, met aardappelinschuurlijn, hoevewinkel en boerenmarkt. Een fytolokaal met vul- en spoelplaats, een compleet ingerichte werkplaats voor machines, een werktuigenberging met opslag van zaden, nog een loods met zonnepanelen op het dak. Hiernaast is er nog de boomgaard, een gedeelte met akkerbouwactiviteiten, een kleine weide en een stal met voersilo.

Op de achtergrond zien we een zorgvuldig nagebouwde vulplaats voor de sproeier. Op de voorgrond staat een schaalmodel van een Belgische Steeno wentelploeg.
Op de achtergrond zien we een zorgvuldig nagebouwde vulplaats voor de sproeier. Op de voorgrond staat een schaalmodel van een Belgische Steeno wentelploeg. - Foto: TD

Hoeveel tijd kruipt er in je hobby?

Ik schat dat ik er per week toch een 20 uur mee bezig ben. Dit omvat onder andere het opvolgen van wat op Facebook gebeurt, maar ook zit ik veel achter de computer om websites over miniaturen te consulteren. Het bouwen aan het diorama gebeurt in periodes doorheen het jaar, voornamelijk als het minder druk is op het werk en uiteraard ook afhankelijk van de weersomstandigheden.

Miniatuurtafereel over het injecteren van drijfmest.
Miniatuurtafereel over het injecteren van drijfmest. - Foto: TD

Is het diorama nu af en blijft het hierbij?

Neen, het diorama zal nooit af zijn. Mijn bedoeling is om regelmatig nieuwe modellen toe te voegen en andere wegen te nemen. Zo speel je ermee en houd je het levendig. Ik probeer ook wat te variëren naargelang de seizoenen.

Staan al je miniaturen op je diorama?

Neen. Een veelgemaakte fout bij mensen met een diorama is dat ze er te veel op willen zetten, waardoor het zo te druk overkomt. Het overgrote deel staat op het diorama. In de kamer waar dit staat is er ook nog een rek aan de muur bevestigd waar nog heel wat modellen staan. Zo kan ik makkelijk modellen wisselen op het diorama. Hiernaast heb ik 2 jaar geleden een stofdichte verlichte vitrinekast op maat laten bouwen. Hier staan mijn John Deere-tractoren, Claas-maaidorsers en hakselaars in. Maar ook collecties van het miniatuur werktuigenpark zoals dat bij bevriende boeren in het echt is.

De miniaturen die geen plaats vinden op het diorama staan in een stofdichte, verlichte en op maat gemaakte vitrinekast.
De miniaturen die geen plaats vinden op het diorama staan in een stofdichte, verlichte en op maat gemaakte vitrinekast. - Foto: TD

Heb je speciale miniaturen? Handgebouwde of gelimiteerde oplages?

Ja, ik heb handgebouwde miniaturen van Dezeure, Dewa, Record, AVR, de Vlaamse constructeurs dus. Maar ook handmatig aangepaste modellen, bijvoorbeeld sproeiwielen gemonteerd op een tractor,een handgebouwd toeplooibaar graanmaaibord aan een Claasmaaidorser of een handgebouwde inschuurlijn van stortbak tot kistenvuller (AVR). Maar ook zeldzame modellen zoals een Steeno-ploeg en diverse gelimiteerde oplages. De bestel- en vrachtwagens die het transport van mijn miniatuurbedrijf verzorgen zijn bestickerd met het opschrift ‘Christopher’s vegetables’.

Bij het miniatuurbedrijf van  Christophe hoort ook een logistieke transportafdeling, met bestel- en vrachtwagens voorzien van het juiste logo.
Bij het miniatuurbedrijf van Christophe hoort ook een logistieke transportafdeling, met bestel- en vrachtwagens voorzien van het juiste logo. - Foto: TD

Van mijn vriendin heb ik een John Deere-schaalmodel gekregen, waarvan er maar 5 zijn gebouwd. Bij deze versie branden de voor- en achterlichten via een batterij. Ook heeft ze mij schaalmodel van een een Mini Cooper, zoals het echte automodel, cadeau gedaan waar de datum op genoteerd staat wanneer we een koppel zijn geworden. Een leuk item om het diorama wat aparts te geven.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken