Startpagina Groenten

Preimineervlieg kan duurzaam worden aangepakt

De preimineervlieg zorgt al enkele jaren voor aanzienlijke schade in prei. Na een onderzoek van 4 jaar door ILVO, PCG, Inagro en PSKW weet men meer over de identificatie, de monitoring en de levenscyclus en kan het beestje duurzaam worden aangepakt. Preiafval composteren is één optie.

De larven van de preimineervlieg of Phytomyza gymnostoma veroorzaken vraatgangen in prei die de groente onverkoopbaar maken. Voornamelijk in het Antwerpse en het oostelijke deel van Oost-Vlaanderen teistert de vlieg prei, maar de schade breidt ook uit naar West-Vlaanderen. Omdat er geen adequate beheersingsstrategie voorhanden was, gingen ILVO, PCG, Inagro en PSKW aan de slag met een studie naar de identificatie, levenscyclus en natuurlijke vijanden van de vlieg. Ze ontwikkelden een monitoringsstrategie en evalueerden verschillende teelt-technische beheersmaatregelen. Enkele opvallende...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

“We schillen asperges voor meer dan 90% van onze klanten”

Groenten Asperges – ook ‘het witte goud’ genoemd – zijn nog 1 van de laatste echte seizoensgroenten. Het seizoen loopt van half maart/begin april tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Dat is ook zo bij Dirk Lievens en Anne-Marie Blockx in Geel. “De combinatie met de aardbeienteelt is uitdagend, maar gelukkig kunnen we rekenen op medewerkers die meedenken en vooruitkijken”, zegt Dirk.
Meer artikelen bekijken