Opletten met mycotoxines in melkveerantsoenen

Oogsten bij een gepast drogestofpercentage is noodzakelijk voor een goede conservering.
Oogsten bij een gepast drogestofpercentage is noodzakelijk voor een goede conservering. - Foto: Mike Vanduffel-Agrafotografie

Mycotoxinen zijn giftige stoffen die door bepaalde schimmels worden gevormd. Het zijn vaak aspergillus-, penicillium- of fusariumschimmels die zulke schadelijke stoffen produceren. Deze laatste schimmelsoort ontwikkelt zich in graangewassen wanneer die nog op het veld staan. Ze tasten de gewassen aan en produceren een groot gamma aan mycotoxinen. Daarbij zijn deoxynivalenol (DON), zearalenone (ZEN), fumonisinen (FUM) en T2-toxinen (T2) de meest voorkomende.

Opletten bij...

Dit artikel is voor abonnees

Registreer u gratis om meer artikels per maand te genieten

Lees elke maand gratis 3 artikelen
Ik registreer mij

Ik ben abonnee op Landbouwleven


Ik ben al geregistreerd
Log in

Ik registreer mij
Ik schrijf mij in

Meest recent

Meest recent