Startpagina Edito

Edito: we hebben meer in plaats van minder jacht nodig

Everzwijnen mogen misschien wel prachtige beesten zijn, maar te veel is te veel. Everzwijnen veroorzaken meer schade aan landbouwpercelen dan ooit en nemen het risico op de insleep van Afrikaanse varkenspest met zich mee. Meer dan ooit moet in nauw overleg met de jacht werk gemaakt worden van een kleinere everzwijnenpopulatie.

De populatie everzwijnen was het grootste deel van de 20ste eeuw verdwenen uit Vlaanderen, door bejaging en habitatverlies. Sinds 2006 zijn de beesten terug. In Beringen werd toen een groep uitgezet. Sindsdien groeit het aantal everzwijnen als kool, en daarmee ook de overlast die de alleseters veroorzaken. Hoeveel er zijn? Niemand die het weet, maar als 2.000 geschoten everzwijnen nog maar een fractie zijn, weten we genoeg. Wie wel eens in Limburg komt, weet dat de everzwijnen op sommige plaatsen een plaag vormen....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken