Varkensvoer gezonder dankzij fermentatie

Met een nieuw procedé voor de fermentatie van varkensvoer winnen zowel de varkenshouders als het milieu. Vanden Avenne (VDA) ontwikkelde het innovatieve procedé Pro-Fit.

Patrick Gouwy, hoofd labo en R&D en Frederik Dieryckxvisschers, varkensnutritionist, stootten tijdens een meta-analyse van de varkenshouderij op onverklaarbare resultaten: hun bevindingen kwamen niet altijd overeen met de verteringstabellen die de industrie standaard gebruikt.

Om te achterhalen of dat aan de verteringscijfers zelf lag, aan de specifieke Belgische productieomstandigheden of aan beide, besloten Gouwy en Dieryckxvisschers een poging te wagen om zelf de verteringscijfers te produceren voor de belangrijkste grondstoffen in varkensvoeding.

Verteringscijfers voor bewerkingen

Vanden Avenne is er al lang van overtuigd dat voor een gelijke inhoud de productie van geëxpandeerde korrels gemiddeld 5% meer opbrengt in vergelijking met meel. De onderzoekers vonden dan ook niet alleen verteringscijfers voor specifieke grondstoffen, maar ook voor de bewerkingen van de grondstoffen (malen, expanderen, extruderen,...) en het volledige voeder (mengen, toevoegen van enzymes, korrelen, expanderen, extruderen…).

Fermentatie is efficiëntie

Eens ze een correlatie zagen tussen het theoretisch model en hun labomodel, konden ze op zoek naar nieuwe technieken. Fermentatie kwam meteen in het vizier van Gouwy, die als onderzoeker in Thailand de passie voor fermentatie te pakken kreeg. Veevoeder fermenteren is echter moeilijk toe te passen in een mengvoederfabriek die droogvoeder produceert.

Gouwy en Dieryckxvisschers ontwikkelden een nieuwe procedé waardoor slechts een klein maar specifiek deel van het voeder moet gefermenteerd worden om beter te presteren. Dat leidt niet alleen tot een efficiënter gebruik van de grondstoffen. Het fermenteren brengt ook probiotica, prebiotica en zuren in het voeder die de darmgezondheid verbeteren.

Uniek in Europa

Het procedé is uniek in Europa voor de mengvoederindustrie: het is gepatenteerd in België, Nederland en de hele EU27. Vanden Avenne past het procedé intussen toe op de hele varkenskolom (zeugen, babybiggen en vleesvarkens).

Het concept kreeg de naam Pro-fit waarbij 'Pro' staat voor pro- en prebiotica en 'fit' voor gezonde varkens. Samen zorgen ze voor ‘profit’, profijt voor de klant.

Meeropbrengst

Wat betekent dat nu voor de varkenshouder? Volgens Vanden Avenne brengen de grondstoffen 5% meer op, en het risico op onverteerde grondstoffen zou dalen, samen met het risico op darmpathogenen zoals E.coli. Ook het milieu profiteert mee, want de korrels zorgen voor een lagere uitstoot.

De investeringen in onderzoek en innovatie werpen dus hun vruchten af. Vanden Avenne drukte de hoop uit zo haar steentje bij te dragen in betere economische resultaten, aangezien de crisis zowel de varkenshouders als de mengleveranciers al jarenlang in een wurggreep houdt.

Meest recent

Meest recent