Technisch advies
Zij kunnen nu over maximaal 1.500 euro genieten voor professionele begeleiding door de ILVO Food Pilot. Dat advies kan gaan over het bepalen van de houdbaarheidsdatum, maar ook over aromaprofilering, smaakafwijkingen, microbiologische analyses, allergenenonderzoek, voedingswaardebepaling, procesvergelijking, houdbaarheidsdatumbepaling enzovoort.
“Wij zijn hier echt superblij mee dat we ons kernpubliek hier verder mee kunnen helpen”, aldus Joris Relaes, administrateur-generaal bij het ILVO. Lieve Herman, afdelingshoofd ‘technologie en voeding’, voegde daar nog aan toe dat kleine verwerkers zoals landbouwers vaak aan vernieuwing doen. Bij hen is kwaliteit immers bepalend. Via Kratos kunnen zij nu ook kostenefficiënt(er) advies over innovaties binnentrekken.
Mensen met initiatief ondersteunen
Minister van Landbouw Joke Schauvliege ziet in het openstellen van Kratos voor hoeveverwerkers een goede manier om meerwaarde te creëren bij de boeren zelf. Ze mocht zelf assisteren bij het verwerken van preigroen als soepgroente. Door deze eerst te versnijden en dan te verpakken - met een door de Food Pilot bepaald gasmengsel - kon de houdbaarheid aanzienlijk verlengd worden. “We willen met het opstellen van Kratos-middelen voor dit soort advies mensen die initiatief nemen verder ondersteunen, en tegelijkertijd ook de Food Pilot ondersteunen in het werk dat zij doen”, aldus de minister.
Zelf aanvragen
Aanvragen van subsidie via Kratos kan via het e-loket via www.landbouwvlaanderen.be. Daar bevindt zich het advies in kwestie onder module 10: technisch advies verwerking primaire landbouwproducten.’





