Startpagina Akkerbouw

Nitraatresiducampagne laat minder goede resultaten zien dan vorig jaar

Midden december maakte Inagro de resultaten van de nitraatresiducampagne bekend. Over de verschillende teeltgroepen heen wordt een minder goed resultaat gezien dan in 2021.

Leestijd : 2 min

Met een gemiddeld nitraatresidu van 98 kg nitraat-N/ha doen we 25 kg nitraat-N/ha minder goed dan vorig jaar en is er een status quo met 2020.

Vooral bieten en gras scoren, zoals ieder jaar, goed. Bij bieten scoorde 79% een nitraatresidu lager dan 70 kg nitraat N/ha, voor gras was dit 70%. Bij gras zagen we 13% van de stalen terecht komen in de groep 90 - 140 kg nitraat N/ha. Op veel grasland hernam de groei vrij goed in het najaar, maar mogelijks kon de graszode zich niet overal even goed herstellen na de droge zomer.

Dewintergranenscoren iets minder goed dan andere jaren. Iets minder dan de helft van de percelen had een nitraatresidu lager dan 70 kg nitraat N/ha. De inzaai van de vanggewassen kon vaak pas in september onder goede omstandigheden gebeuren waardoor deze de stikstof uit mineralisatie minder konden opnemen.

Maïs die vorig jaar goed scoorde had het dit jaar moeilijker, al blijft er wel een lichte verbetering ten opzichte van de andere droge jaren(2018 - 2020).

Problemen bij aardappelen en groenten

Reeds vroeg in het seizoen zagen we dat het in de aardappelen opnieuw moeilijk ging worden richting nitraatresidu. Als de bloei van start gaat nog voor het sluiten van de rijen weet je al dat er minder stikstof zal opgenomen zijn. Dit uit zich in een gemiddeld nitraatresidu van 152 kg nitraat N/ha en de grootste groep van percelen in de categorie groter dan 180 kg nitraat N/ha.

Groenten scoren vaak minder goed richting nitraatresidu. Hierbij is echter wel een positieve evolutie merkbaar in bloemkool die dit jaar ook op de helft van de percelen een nitraatresidu lager dan 70 kg nitraat N/ha haalde. Prei kon zijn goed resultaat van 2021 niet bevestigen, er werd natuurlijk ook geplant onder warme en droge omstandigheden.

Ook na de regen kon het gewas zich niet overal even goed hernemen, vooral vroege plantingen hadden het moeilijk. Bijkomend zagen we dat de zeer natte septembermaand reeds zorgde voor een zekere uitspoeling van nitraatstikstof. Zeker voor winterprei voorzie je dus best nog een deel van de stikstofgift in oktober.

Inagro

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken