Startpagina Archief

KMO’s krijgen ‘ontzorger’

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, lanceerden afgelopen maandag bij voedingsbedrijf Wouters het proefproject EFES: Easy Food Energy Savers. Dankzij dit project kunnen kmo’s een beroep doen op de hulp van een ‘ontzorger’ om op energie te besparen.

Leestijd : 3 min

Net als in de landbouw blijft er voor bedrijfsleiders van kmo’s in de voedingssector weinig tijd over om zich het hoofd te breken over energiebesparingen. Toch kunnen kleine ingrepen hier zorgen voor een groot effect op de rendabiliteit van het bedrijf. Het proefproject EFES (Easy Food Energy Savers) probeert met mini-EBO’s (energiebeleidsovereenkomsten) kmo’s te motiveren om kritisch naar hun energieverbruik te kijken, en actie te ondernemen.

Zet de ‘ontzorger’ in

De Vlaamse overheid stelt via het project 150.000 EUR ter beschikking van Fevia, voor een periode van twee jaar. De sectorvereniging gebruikt het geld om een ‘ontzorger’ aan te stellen, een gratis adviseur die geïnteresseerde bedrijven bijstaat in hun energiebesparingsproces. Die zal hen vooral wijzen op kleine, haalbare inspanningen met een bewezen effect.

Het gaat dan bijvoorbeeld over het isoleren van leidingen of het opsporen van persluchtlekken. “Zelfs het installeren van nieuwe verlichting die vanzelf uitgaat, of het consequent sluiten van deuren kan je honderden euro’s per maand besparen”, vertelt de heer Paul Larmuseau, general manager van olie- en broodverbeteraarproducent Wouters uit Lokeren. “Je begint met kleine dingen, en dan stuit je op iets met spectaculaire gevolgen.”

Marges onder druk

“Pas zo’n vijf jaar geleden kregen we aandacht voor energiebesparing”, herinnert de heer Larmuseau zich. “Onze marges stonden onder druk, dus bekeken we wat onze grootste kosten waren. Na de loonkost bleek energie de tweede grootste. We werden ons ervan bewust dat we hier veel konden besparen. Voor advies en begeleiding schreven we Fevia aan, en dat heeft perspectieven geopend.”

“Het hele proces hebben we rustig en gestructureerd aangepakt. In het begin spaarden we zo’n 100 EUR per maand uit, maar al snel werd dat 500 EUR. Het is een continu proces. Onze plant manager is er intussen door geobsedeerd”, lacht de heer Larmuseau. Belangrijke ingrepen in het bedrijf richten zich op slimmer koelen of opwarmen, compressoren niet volledig uitschakelen, maar vertragen naargelang de werklast en het afwegen van het hogere energieverbruik van oude machines tegen de kostprijs van nieuwe, zuinigere apparaten.

Stroomversnelling

Het EFES proefproject zal de komende twee jaar minstens 300 Vlaamse voedingsbedrijven sensibiliseren en bij minstens 50 bedrijven effectief energiebesparende maatregelen toepassen. Via bijkomende raamakkoorden kunnen meerdere bedrijven dan een aantal van die maatregelen implementeren. “Als we succes hebben met die eerste 50, dan volgt de rest wel”, stelt Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia Vlaanderen.

Het is de bedoeling dat Fevia informeert, en dat de ‘ontzorger’ de Vlaamse voedingsbedrijven aanspreekt en enthousiasmeert. Naast een doorgedreven kennis over energiebesparende maatregelen hoort de ‘ontzorger’ dus te beschikken over goede sociale vaardigheden en een zekere vertrouwdheid met de kmo-sector. Die combinatie meent de organisatie te hebben gevonden bij de heer Dirk Van den Broeck.

“Vele kleintjes maken één groot”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gelooft sterk in deze aanpak via mini-EBO’s (Energiebeleidsovereenkomsten). “De Vlaamse economie draait nu eenmaal grotendeels op kleine en middelgrote ondernemingen. Laat u niet misleiden door de ‘mini’ in het woord. Het engagement is groot, langs beide zijden. Vele kleintjes maken één groot.”

Dat is nodig, want een gewoon stimuleringsbeleid werkt niet, leerde de minister uit zijn project ‘Stroomversnelling’. “Energiemanagement behoort meestal niet tot de core business van de bedrijven. Toch weegt de energiekost sterk op de rendabiliteit, en valt er veel te winnen. Cijfers zijn belangrijk. Wat verbruik ik en op welke manier kan ik zelf het verbruik naar omlaag halen? Is het rendabel om zelf te produceren? Naast de forfaitaire taks zijn er immers geen heffingen op zelf geproduceerde energie.”

D.C.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen