Startpagina Paarden

Stal van ’t Mereland

De liefde voor de trekpaarden heeft Daniël Lammens uit Erpe-Mere meegekregen van zijn vader Kamiel, die in Zonnegem het veld bewerkte met trekpaarden. “En wat je als kind meemaakt, vergeet je niet”, vertelde ons Daniël. Trekpaarden houden is voor hem een ware hobby. Om de kost te verdienen heeft hij gewerkt als postbode in Mere, het dorp dat hij van binnen en van buiten kent. Vandaar dat hij koos voor ‘Stal van ’t Mereland’.

Leestijd : 2 min

In 1998 heb ik mijn eerste blauwschimmel veulen Florette van Burst (v. zwarte hengst Blak van ter Wilgen), gekocht bij Marc Eeckhout uit Burst.” Ze kreeg in 2002 haar eerste zwart veulen van de zwarte hengst van Modest Cortvrindt in Asse. In die periode kocht hij bij Stal Van Rossem in Nederland de 18-maanderse blauwschimmelmerrie Anke van Hooidonk. Uit Anke werden vier hengstveulens geboren en één merrieveulen. De hengstveulens werden via Bjorn Sustronk en familie Van Olmen verkocht naar Nederland om via de Waddenzee geëxporteerd te worden naar Duitsland. Het is duidelijk dat Daniël houdt van de blauwschimmelkleur en zocht daarvoor de gepaste hengsten zoals Matteo van ’t Rietenhof, Favori van de Ruif, Wodan van de Korenmaat, Otto van Brandevoort.

Vier paarden

Momenteel staan er op Stal ’t Mereland vier trekpaarden, waarvan de 9-jarige Jasmin van Luchteren (Peron van Dedem), gekocht bij familie Imschoot in Beervelde en twee producten van Jasmin (nu drachtig van Matteo): driejarige Fenna van ’t Mereland (Iwan van ’t Rijkelhof) en tweejarige Sumaya van ’t Mereland, dochter van Gamin van de Lindehoeve. Er is ook de 12-jarige Serina van ’t Mereland (Ivo van Harseveld), dochter van Anke van Hooidonk en drachtig van King van Hazelbeek, een hengst van Lutgarde Van Buggenhout uit Aaigem. Het veulen Amina van ’t Mereland, dochter van Matteo werd onlangs verkocht aan een nieuwe liefhebber uit Hoeilaart, een jonge man die zot is van trekpaarden.

Daniël verzorgt zijn paarden zo goed als mogelijk en trekt ermee naar vele prijskampen en keuringen. Op de nationale in Gent behaalde hij tweemaal de vierde plaats: bij de tweejarigen met Sumay en bij de driejarigen met Fenna. “Ik ben altijd content,” aldus Daniël. “De ene keer valt het wat beter mee dan de andere keer, maar dat is toch normaal.”

BL

Lees ook in Paarden

Finale Longines FEI Jumping World Cup 2023/2024: ‘Koning’ Edward (BWP) overheerst iedereen!

Paarden De tweede opeenvolgende zege van King Edward en zijn Zweedse ruiter Henrik von Eckermann in de Longines FEI Wereldbeker Jumping, heeft zonder meer een Belgisch tintje. Je kan er immers altijd van uitgaan dat het paard presteert dankzij een heel getalenteerde ruiter. Enig welgeplaatst chauvinisme indachtig, denken wij echter meer in de richting van: wat zou de ruiter zijn zonder zo’n buitenaards getalenteerd BWP-paard?
Meer artikelen bekijken