Startpagina Archief

Ervaringen met de cichoreiteelt

Tijdens de rondgang aan de proefvelden van de Pibo-Campus in Tongeren, werd ook een bezoek gebracht aan het cichoreiveld.

Leestijd : 3 min

Jos Piffet (Beneo-Orafti) verzorgde de toelichting inzake de cichoreiteelt. Hij somde enkele algemeenheden en besluiten op die na het zaaiseizoen konden genomen worden.

Zaaidatum belangrijk

Een eerste punt was dat de zaaidatum van cichorei zeer belangrijk is voor het slagen van de teelt en het –rendement. “Als we eind maart – begin april zijn gekomen; zaai dan alstublieft eerst uw cichorei en dan uw bieten”. Waarmee hij niet wil zeggen dat er half maart gezaaid moet worden. Neen er moet ingespeeld worden op het seizoen.

Dit om verschillende redenen. We hebben dit jaar gezien dat er rond 9 april begonnen is met zaaien. Eind april viel er zware neerslag. “Als cichorei vroeg gezaaid is, dan kan dit tegen een stootje zowel door het weer als andere (bv. herbicidetoepassingen). Cichorei kan stressen en zelfs uitdunnen als het jonge gewas (kiemlob-2blad) een onkruidbespuiting over zich heen krijgt, gevolgd door zware neerslag.

Bemest beredeneerd

Op het proefplatform waren twee percelen cichorei uitgezaaid, hier werden dan ook twee bodemstaalnames genomen om een inzicht te krijgen in de bemestingstoestand. Opmerkelijk is dat beide resultaten toch wat uit elkaar lagen. “We zijn in 2018 aangekomen, met een zware toestand voor de landbouw, waar rendabiliteit soms zoek is. Wel, op bemesting kan bespaard worden. Niet ieder perceel heeft hetzelfde nodig én cichorei heeft sowieso al weinig stikstof nodig”, aldus Jos Piffet.

Op het proefveld werd in de eerste helft van de maand juni 60 eenheden stikstof toegediend onder korrelvorm. De proefveldmedewerkers kiezen hier bewust voor. Ze doen dit liever niet, te samen met de toediening van Bonalan, alvorens de teelt gezaaid wordt. “Dan voedt je ook uw onkruiden en cichorei komt traag op gang, dus is het beter de bemesting uit te stellen.

Het perceel betrof leemgrond. Jos Piffet wees er op om dit liefst in november-december te ploegen dan in januari. “Belangrijk voor de opkomst is dat de grond kan verweren, onder invloed van neerslag, vorst, wind en dit maanden voor de uitzaai.

Onkruidbestrijding

Bij de bemesting werd al eens gewezen naar de rendabiliteit van de teelt. Deze filosofie werd verder gezet voor wat betreft de onkruidbestrijding. “Handel zoveel mogelijk curatief in plaats van preventief om de kosten te drukken. Speel met de herbicidenkeuze in op de aanwezige onkruidflora” aldus Jos Piffet. Hij voegde er nog aan toe dat selectief advies belangrijk is en opgepast moet worden met commerciële adviezen waarbij doseringen soms hoger liggen dan nodig. Dit om de rendabiliteit van de teelt te vergroten.

Aangaande de onkruidbestrijding wees hij ook nog op ‘enkele ongelukken’ die ze meer en meer vaststellen. Zo zien ze dat verkeerdelijk middelen uit de graanteelt worden toegepast in cichorei met nadelige gevolgen en soms nood tot herzaai. Soms worden er ook vergissingen gemaakt met middelen die wel erkend zijn in bieten, maar niet in cichorei.

Een ander ‘ongeluk’ of eerder spijtige vaststelling bij de zaai, is dat het zaaibed niet fijn, vlak en vast genoeg ligt. Vooral een vast zaaibed is zeer belangrijk zodat het zaad in het gleufje wordt aangedrukt en er capillaire werking is van het bodemvocht voor de kieming.

Adviezen

Als advies gaf Jos Piffet nog mee om na de onweders te denken aan schoffelen. Dit is niet alleen goed voor de onkruidbestrijding, maar ook om lucht in de bodem te brengen. Dit komt de jeugdgroei ten goede. Daarnaast keek hij vooruit naar de oogst en adviseerde om de cichorei of bieten niet met de rooier naar de kopakker te voeren, maar via een overlaadwagen of kar. Dit zorgt ervoor dat er minder grond en bladtarra op de kopakker is. De nateelt is er dankbaar voor. Tevens is er minder grond in de bieten- of cichoreihoop waardoor de temperatuur erin minder hoog oploopt en er een betere bewaring is.

Als laatste tip werd meegegeven om eind augustus te kijken of melkdistel, kruiskruid, … in de rand van het veld geen witziekte vertoont. Is dit het geval en wordt er laat geleverd, dan is een fungicidebespuiting tegen bladziekten mogelijks rendabel. Dit is amper het geval bij de vroege leveringen.

TD

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen