Startpagina Archief

Het kappen van gezonde fijnsparren beperken?

Leestijd : 1 min

De houtverwerkingsketen stelt zich de vraag: “Moet men het kappen en het gebruik van gezonde fijnsparren verbieden om zich te concentreren op de bomen die door schorskevers zijn aangetast?”

“Het hout van door schorskevers aangetaste bomen vertoont slechts weinig veranderingen. Alleen het esthetische aspect varieert. Anderzijds hebben fenomenen van blauwverkleuring en verkleuring van het hout de tijd om zich te ontwikkelen wanneer het kappen van de bomen te lang na de aantasting gebeurt. De gevolgen zijn dan erger voor de valorisatie van het hout, dat dan geen enkel economisch meer heeft”, zegt Eugène Bays. De aanwezigheid van grote hoeveelheden door schorskevers aangetast hout trekt ook de prijzen van het hout, zelfs het gezonde, naar beneden.

Het gezonde hout uit de openbare bossen niet meer of beperkt verkopen, laat toe om het oogstpotentieel naar de verse door schorskevers aangetaste bomen te oriënteren. Enerzijds zou men deze verwijderen uit de bossen. Anderzijds zou men vermijden dat de aangetaste bomen nog verder in waarde dalen.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen