Bestaande fabriek specialiseert
In het nabijgelegen Proven, een deelgemeente van Poperinge, heeft Aviko al een fabriek met circa 275 medewerkers voor de productie van zowel diepgevroren frieten als aardappelspecialiteiten. Deze fabriek zal zich volledig gaan toeleggen op de productie van aardappelspecialiteiten. De huidige productie van diepgevroren friet zal worden ondergebracht in Poperinge. Als de nieuwe fabriek volledig operationeel is, zal deze werk bieden aan circa 155 medewerkers, met inbegrip van ongeveer 45 medewerkers die vanuit Proven zullen meeverhuizen. Naar verwachting zal de productie in september 2021 kunnen starten.
Aviko zegt ernaar te streven groei te realiseren op een duurzame en verantwoorde wijze met respect voor mens, maatschappij en milieu. Daarom krijgt duurzaamheid bij het ontwerpen, bouwen en in gebruik nemen van de nieuwe fabriek de grootst mogelijke aandacht. Dit komt onder meer tot uiting in gecombineerde energiedoelmatigheid, minimaal verlies van aardappelmateriaal, volledig hergebruik van restmaterialen en water, zonnepanelen op het dak en een vrieshuis dat gebouwd wordt volgens de zogenoemde BREEAM standaard, een prestigieuze beoordelingsmethode voor de duurzaamheidsprestatie van gebouwen.
Concurrentie
Aviko is niet de enige speler in de frietmarkt die nog ruimte ziet voor capaciteitsuitbreiding. Zo gaat Mydibel een nieuwe fabriek bouwen naast de bestaande site in Moeskroen. Het bedrijf richt zich anders dan een groot deel van de concurrentie op eigen merken en speciale producten. Clarebout Potatoes overweegt als Europees marktleider de bouw van een nieuwe fabriek in Frameries, in Henegouwen. De investering bedraagt minstens 300 miljoen euro en verdubbelt de productiecapaciteit. De nieuwe vestiging zou volgens planning en maximale dagproductie van 2.300 ton diepgevroren frieten en 500 ton verwante producten, zoals kroketten, krijgen.
Agristo investeerde vorig jaar nog 200 miljoen euro in productie-uitbreiding.