Hiernaast is er een vleesveetak aan het bedrijf met een 200-tal vrouwelijke runderen en een vijftal dekstieren. Zij worden gevoederd met de eigen gewonnen hakselmaïs, gras, grasklaver. Ook een deel van de wintertarwe en spelt (van een collega) wordt gebruikt om de koeien te voederen. Slechts een klein beetje soja- en lijnzaadschilfers wordt aangekocht.
Aardappelen en vlees
De koeien op het bedrijf ‘Ten Halve’ kalven 2 à 3 maal voor ze geslacht worden (4-5 j oud). De stiertjes worden op 14-30 dagen leeftijd verkocht en de vrouwelijke kalfjes mogen zuigen bij de koe en hier wordt er verder mee gekweekt. Op jaarbasis zijn er een 110 kalvingen.
“Alle koeien worden geslacht in Heist-op-den-Berg en komen als karkas terug naar de boerderij. Hier wordt alle 3 weken vers vlees op bestelling in de hoeveslagerij verkocht”, zo legt Wouter Saelens uit. Hij vertelt dat Herent al zo verstedelijkt aan het worden is, dat er amper verschil gezien wordt in de consument afkomstig van het platteland of de stad. Wouter geeft aan dat ze het geluk hebben dat de consument in hun regio de prijs minder laat primeren, maar de kwaliteit waardeert.
Tijdsgebrek
Diepvriesvleesautomaat
Naast de aardappelautomaat is er ruim 4 jaar terug nog een diepvriesvleesautomaat bijgekomen. Dit zou de eerste van dit type zijn dat in België is geïnstalleerd. Natuurlijk wordt je dan geconfronteerd met heel wat kinderziektes. “Maar dat is allemaal netjes en kosteloos opgelost door de fabrikant”, erkent Wouter. “We zouden hier graag naast cashbetalingen ook een bancontact laten installeren. Helaas kan de leverancier dit voorlopig niet aanbieden.”
In de diepvriesvleesautomaat zit bijna alles uit het assortiment: steak, entrecote, gehakt, worsten, hamburger, in de zomer zelfs bbq-vlees. In de aardappelautomaat zitten Bintjes en Charlotte’s verpakt in zakken van 5 en 10 kg.
“Toen deze 2 automaten er stonden, zochten we naar een bakker die er een broodautomaat wou naast zetten, zodat we alle dagen ‘passage’ hebben en zo meer kans maken om iets te verkopen via de andere automaten.”
Kwaliteit primeert
Alle 3 weken wordt geslacht en is er vers vlees. De automaat wordt hiermee dagelijks bijgevuld.
De aardappelautomaat wordt alle 2 à 3 dagen bijgevuld. “Maar dit is ook afhankelijk van het weer. Is het te warm, dan steken we er minder in en vullen we dagelijks bij. Kwaliteit gaat voor alles, ook in de automaat”, stelt Wouter heel duidelijk.
De diepvriesautomaat heeft geen probleem bij extreem warm weer. Misschien dat die even van -21°C naar bijvoorbeeld -18°C gaat op het warmst van de dag. Maar dit is geen probleem. De aardappelautomaat heeft het iets lastiger bij extreem warme temperaturen. Deze is wel goed geïsoleerd, maar na enkele warme dagen, warmt hij binnenin toch ook op. Als het lukt, wordt dan ‘s nachts automatisch koudere buitenlucht in de automaat geladen.