Startpagina Archief

Belgische kalverhouderij

Leestijd : 1 min

De Belgische kalverhouderij bevindt zich voor het overgrote deel in Vlaanderen. Drie bedrijven spelen een hoofdrol: Vanlommel, Sopraco en VanDrie. De eerste 2 zijn Vlaamse familiebedrijven, het derde is een Nederlands familiebedrijf met slachterij in Hasselt. Het zijn alledrie integraties. De bedrijven kopen nuchtere kalveren (minimaal 14 dagen oud), en sorteren ze in verzamelcentra op vleestype en geslacht. Daarna gaan ze naar locaties waar ze worden vetgemest.

De kalverhouders krijgen per dierplaats een vergoeding en kopen het veevoeder - kalvermelk en graan - en diergeneeskundige begeleiding van de integratoren. Voordat de dieren 8 maanden oud zijn, worden ze geslacht. De Vlaamse kalverhouderij telt circa 150.000 vleeskalveren. De evolutie van de kalverstapel is sterk onderhevig aan schommelingen. Het is een betrekkelijk kleine sector. Om de verhoudingen weer te geven: In 2017 werden er in België 537.644 volwassen runderen en 382.498 kalveren geslacht.

Actueel

Eén op de 3 voedingsbedrijven in gevarenzone

Economie De vorige 2 jaren zullen niet snel vergeten worden. Zowel de coronapandemie als de oorlog in Oekraïne hebben hun sporen nagelaten in onze economie. Ook de voedingssector is getroffen. De loonindexering in januari komt eraan, en energieprijzen blijven op een zeer hoog niveau. Het vergt samenwerking en kracht om een volgende crisis te doorstaan.
Voir plus d'articles
Meest gelezen