Startpagina Archief

Een dag op het bedrijf

Leestijd : 1 min

Rond 5.30 uur worden de koeien naar een wachtruimte gebracht. Op dat ogenblik wordt ook het ruwvoeder dichter bij het voerhek gebracht en worden de eerste gang op roosters en de ligboxen gereinigd. Dat gebeurt met een omgebouwde zitmaaier.

Nadien worden de koeien gemolken. Vader en zoon zijn daar ongeveer anderhalf uur mee bezig, terwijl Liliane, de moeder van Laurent, intussen de kalveren verzorgt.

In de melkstal krijgen de koeien standaard bij elke melkbeurt 1,5 kg krachtvoer, maar de beste melkgeefsters (vanaf 20 l) krijgen ongeveer het dubbele. Als de koeien gemolken zijn, keren ze terug naar het voerhek, waar ze worden vastgezet om indien nodig verzorgd te kunnen worden. Ondertussen wordt ook de tweede gang met ligboxen gereinigd. Vervolgens wordt het ruwvoermengsel verdeeld. Dat gebeurt eenmaal per dag.

Rond 9 uur zijn de ochtendwerkzaamheden in de stal beëindigd.

Vanaf 16.45 uur en tot en met 19 uur herhaalt alles (reinigen van de roosters en ligboxen, melken, de ruwvoeders bij de kribbe brengen) zich nog eens. De familie Fafchamps houdt er aan de werkzaamheden op een redelijk uur van de dag te kunnen beëindigen.

De periode tussen 10 uur en 16 uur wordt dan benut om niet gebonden werkzaamheden uit te voeren, zoals de ruwvoederoogst, diverse onderhoudswerkzaamheden...

Actueel

Dierenwelzijn automatisch monitoren van stal tot slachthuis

Veeteelt ILVO coördineert project aWish om een systeem in Europa op poten te zetten dat het dierenwelzijn automatisch zal monitoren van stal tot slachthuis. In 6 slachthuizen verspreid over Europa zetten onderzoekers en bedrijven nieuwe technologieën op om een set dier gebaseerde, wetenschappelijk gevalideerde welzijnsindicatoren gedurende 4 jaar automatisch te monitoren.
Voir plus d'articles
Meest gelezen