Startpagina Archief

Braadkippensector wil meer ketenafstemming

De braadkippensector beleeft financieel barre tijden. Dit is extra pijnlijk want de afgelopen jaren werd fors geïnvesteerd. De toelevering en verwerkers deden hetzelfde. Het Verbond voor Pluimvee, Eieren en Konijnen vzw (VEPEK) roept op om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. ‘Alle eendagskuikens dienen bij de opzet in de stal dan ook goed ingepland te zijn voor de slacht’.

Leestijd : 3 min

Moderne stallen en een leefbare bedrijfsgrootte: pluimveehouders investeerden de afgelopen jaren fors in een rendabele en duurzame toekomst. De rest van de sector volgde, want kippenvlees leek binnen het internationale vleessegment terrein te winnen. Het gevolg is wel dat de ondernemers nu wel relatief hoge financieringslasten hebben.

En net op dat moment wordt de braadkippensector overvallen door de bizarre coronacrisis. De COVID-pandemie slaat dan ook, op economisch vlak, compleet onvoorzien en ongenadig toe in de braadkippenkolom. Alle marktpartijen beleven bijzondere barre tijden, aldus VEPEK-voorzitter Johan Van Bosch en er is voorlopig geen indicatie dat het dit jaar nog duidelijk beter wordt, wel integendeel. De organisatie noemt een hele reeks redenen om pessimistisch over de markt te zijn.

Het verhoopte effect van een hoger inlands verbruik, dankzij meer vakantie in eigen land en eigen tuin, blijft uit. De handel met onze buurlanden staat op een lager pitje en de export van pluimveevlees naar derde landen loopt erg moeizaam. Ook ziet VEPEK een stroeve handel in verse kipfilet van de EU naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is een effect van de Brexit. Pools kippenvlees wordt gedumpt (onder de kostprijs aangeboden) op de EU-markt. Daar komt nog bij dat diepvriesfilet van buiten de EU – denk aan Oekraïne maar ook Thais en Braziliaans vlees– nog altijd volop doorgang vindt.

Diepvriesstocks zijn tijdens corona opgebouwd en hangen boven de markt. Het is niet gelukt om deze stocks tijdens een goed zomerseizoen af te bouwen. Diepvriesstocks zijn nefast voor de rentabiliteit van de Belgische/Europese sector: enerzijds wegen ze bijzonder zwaar op de cashflow en anderzijds leiden ze tot een minwaarde van de goederen omdat deze voorraden aan wereldmarktprijzen zullen moeten worden verkocht.

De beperking van de pluimveeproductie kan ook een impact op de kostprijs hebben. Langere leegstand en verminderde aantallen kunnen de kostprijs voor de pluimveehouder beïnvloeden. Ook de vermeerderingsbedrijven en broederijen ondervinden moeilijkheden om de geproduceerde broedeieren of eendagskuikens ordentelijk af te zetten. Alle ‘out of home’ consumptie blijft precair en vooral onzeker voor de nabije toekomst.

Zorgelijk najaar

De bezorgdheid over het komende najaar is bijgevolg zeer groot. VEPEK wil dat braadkippenhouders en hun zakenpartners de individuele bedrijfssituaties open bespreken en herevalueren, om de productie zo goed mogelijk af te stemmen op de potentiële vraag.

Alle eendagskuikens dienen bij de opzet in de stal dan ook goed ingepland te zijn voor de slacht, vindt de organisatie. “Dit zal geen eenmalige noch eenvoudige oefening zijn, maar de komende maanden quasi continu voortgezet moeten worden. Hopelijk kan de Belgische braadkippenkolom, met haar goede reputatie van kort schakelen en wendbaarheid hier het verschil maken.”

Van Bosch benadrukt dat de mededingingswetgeving gerespecteerd zal worden. “We vragen niet of boeren en andere schakels samen afspreken dat er 2 weken leegstand bij komt, maar we willen wel dat mensen zich de marktinformatie realiseren en zelf initiatief nemen om te voorkomen dat we grote volumes produceren die we niet voor een goede prijs kunnen verkopen. Als we kijken naar de noteringen, dan is dat niet het hele verhaal. De zorg is dat grote afnemers nog veel verder met de prijs zouden willen zakken.”

Voor vleeskuikens wordt momenteel op de markt in Deinze iets meer dan 80 cent per kg levend gewicht betaald.

Jan Cees Bron

Actueel

De hazelnoot: een nieuwe diversificatie

Fruit ‘s Morgens chocopasta smeren op onze boterham is een gewoonte geworden. Enkele jaren geleden stond palmolie als ingrediënt daarvan ter discussies, maar hoe zit het met hazelnoten? Hoewel hazelnoten vooral in Italië worden geproduceerd, gedijt de boom ook goed in onze streken. Enkele jaren geleden zijn Benoît Genin en Pierre-Olivier Bonhomme begonnen met de productie van Belgische hazelnoten. Het is een boeiende teelt, maar ze vereist wel wat kennis en ervaring.
Voir plus d'articles
Meest gelezen