De sjalot: het kleine ‘uitje’ met veel pit
Deze kleine smaakmaker lijkt wel heel erg op een kleine ui, nochtans zijn er meer verschillen dan gelijkenissen. Sjalotten zijn wat krachtiger en zoeter van smaak dan uien, zijn een stuk kleiner en werden tot een paar tientallen jaar geleden enkel vegetatief vermeerderd. In Frankrijk, het land waar ze de sjalot enorm weten te waarderen omwille van zijn superieure culinaire kwaliteiten, werd tot enkele jaren geleden zelfs wettelijk bepaald hoe men sjalotten diende te kweken.
Verder is de sjalot, ook wel eslook of charlotte genoemd, even veelzijdig als de ui. Ook sjalotten kunnen jong (groen) geoogst en gegeten worden, er bestaan roodbruine en gele rassen en sinds een paar tientallen jaren zijn er nu ook zaairassen op de markt. Zaaisjalotten zijn altijd F1-hybriden, wat inhoudt dat de zaadjes wat duurder zijn, maar dat de kwaliteit en uniformiteit van het gewas gegarandeerd zijn. Anderzijds is het niet mogelijk om het...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Abonneer nu
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of
Activeer uw abonnement