Zoektocht van 7 jaar
Veel begrip als je het correct vertelt
“
Rotatie redt bodemleven
De buitenloopvarkens volgen een rotatiesysteem met 3 weides. “Oorspronkelijk verdeelden we de terreinen in 7 weides voor telkens 3 weken. Dat was goed om worminfecties te voorkomen, maar het gras kreeg onvoldoende tijd om terug te groeien en dan moesten we gras bijvoeren dat we maaiden op andere weides.”
De varkensweides roteren met andere gewassen. Na 1 jaar gebruik als weide wordt de mest ingewerkt en afgedekt met stro en komen er het tweede jaar pompoenplanten op de grond. Het derde jaar is een rustjaar. Dan komen er bloemenmengsels (geen snijbloemen) waarvan de varkens het volgende jaar de restanten mee opeten.
Geen biologisch slachthuis gevonden
Elke 3 weken worden er 2 varkens geslacht (zowat 40 per jaar) en ze verkopen het vlees in de korte keten als pakket. Voorlopig mesten Steven en Didier aangekochte biggen af, maar op termijn willen ze met eigen zeugen werken. Dan staan ze nog een stap dichter bij het volledig sluiten van de cirkel.
Start van boerderij was een zoektocht
“We hebben onszelf 10 jaar gegeven om deze boerderij op punt te zetten. In het begin was het zoeken en liepen we hier soms uitgeput of als een kip zonder kop rond. We hadden te grote percelen met bloemen ingezaaid en om die allemaal te kunnen verkopen, leverden we die zelfs als boeket aan huis. Maar zo waren we meer chauffeur dan boer. De jaren daarna hebben we dus minder bloemen ingezaaid. Ongeveer hetzelfde gebeurde met het kamperen. Eerst hadden we een soort minicamping, maar dat vergt veel tijd en inspanning. Nu hebben we nog 1 glampingtent en dat is beter behapbaar.”
Voor de bloemen werken Steven en Didier nu onder meer met zelfplukabonnementen. De bloemperken worden ook verhuurd als fotolocatie. De glamping omvat 1 leeftent en 2 slaaptenten en het sanitair is net naast een varkenshok. Ontbijt krijgen de gasten niet, wel mogen ze naar hartenlust plukken in de moestuin van Steven en Didier. Als de tenten op het einde van de zomer afgebroken worden, worden op dat terrein 50 kalkoenen losgelaten die eerst in een afgesloten ruimte opgekweekt zijn. Die zijn dan net op tijd slachtrijp voor de eindejaarsfeesten.
Boerderij als ontmoetingsplaats
“Van bij het begin hebben we besloten dat onze boerderij een ontmoetingsplaats moest zijn. Wij hechten beiden veel belang aan sociaal contact. Dat vind je in dat kampeerelement, maar ook in ons hoeveterras. Bij ons is het niet letterlijk een terras, maar een bar in een kleine circustent. Je kan er iets drinken en een hapje eten en geregeld organiseren we daar zelf een evenement.”
“Om de boerderij rendabel te maken en te houden, zijn we heel pragmatisch en flexibel ingesteld. Als er ergens onverwacht inkomsten wegvallen, zoals de VLIF-steun waar we op gerekend hadden, dan steken we iets nieuws in gang of organiseren we een extra evenementje. Maar nu, na 6 jaar dat we onze weg zoeken als boeren, hebben we een structuur en ritme gevonden die bij ons past. Er is overzicht, er is voldoende afwisseling en het financiële plaatje klopt. Er was deze zomer zelfs al wat meer tijd voor een praatje met bezoekers en klanten. En we hebben ook al wat meer te vertellen”, vertelt Didier.
Biologische keuterboeren
“Wij werken biologisch en natuurinclusief, maar we bekijken de gangbare landbouwers niet als vijanden. We hebben meer overeenkomsten dan tegenstellingen: het zoeken naar een correct inkomen, het werken op het ritme van het weer, administratieve problemen die constant opduiken, omgaan met onzekerheden … In de essentie willen we allemaal hetzelfde: voeding produceren waar we trots op mogen zijn. Die polarisering tussen natuur en landbouw vanuit politieke hoek is nergens voor nodig.”
Uitbreiden is voor Steven en Didier geen absolute noodzaak. “Meer dieren betekent ook meer werk, terwijl we ons nu goed voelen op dit ritme. Maar we willen wel nog stappen zetten: een serre voor het opkweken van voorjaarsbloemen, een zeugenstal, een ruimte om zelf de varkenskarkassen te versnijden en om de vleespakketten vacuüm te verpakken, een mooi aangelegd terras voor evenementen net aan de boerderij, de vruchten verwerken van de fruitbomen… Als er echt oppervlakte bij kan komen, denken we eerder aan verdiepen dan aan echt uitbreiden. Dan zouden we gaan voor de productie van eigen voer, dat we nu nog bijna volledig moeten inkopen.”
Geen Zwaluwnestje
Blijft nog de vraag waarom Steven en Didier hun boerderij Modest & Kamiel genoemd hebben. “We wisten meteen dat onze boerderij niet Het Zwaluwnestje of iets van die aard zou worden. Alle respect voor wie zo’n naam gegeven heeft aan zijn boerderij, maar bij ons past dat niet. Op onze eerste dag in Mater hebben we ons tussen de verhuisdozen gezet en een biobier gedronken. Steven dronk een Modeste-tripel en ik dronk een Camille-pintje”, vertelt Didier. Het duo heeft een nog veel langer verhaal met de betekenis van Modest & Kamiel, maar daarvoor ga je het best eens langs in hun bar, volgende zomer, of tijdens een winkelmoment. Meer info vind je op www.modestenkamiel.be.