De preiteelt wordt elk jaar meer geoptimaliseerd
Naar jaarlijkse gewoonte – behalve tijdens Covid-19 – organiseerde het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) in samenwerking met het departement Landbouw en Visserij en Boerenbond, de Preidag. Geïnteresseerden konden op het terrein de huidige onderzoeksresultaten rond gewasbescherming, bemesting, rassen en mechanisatie te weten komen.





Op 10 september ging op het terrein van het PCG in Kruishoutem, na een jaar zonder demonstraties en infodagen, weer de Preidag door. Dit jaar was er veel te vertellen, zowel op het vlak van gewasbescherming en bemesting, als over irrigatie en mechanisatie. Daarnaast konden ook de rassenproeven niet ontbreken. Er stonden ook allerlei firma’s klaar om de gasten van extra informatie te voorzien.
Preimineervlieg leren bestrijden
Onderzoeker Louis Lippens gaf inzake gewasbescherming uitleg bij de lopende projecten rond preimineervlieg en trips. Zo werkte PCG 4 jaar intensief rond de plaag preimineervlieg. “Eerst moesten we de plaag leren kennen en erna kunnen we de beste bestrijdingsmanieren onderzoeken”, stelt hij. Zo wist hij te vertellen dat in april de 1e vlucht plaatsvindt en eind augustus de 2e vlucht. “En dan treedt de meeste schade op, en dat is momenteel vooral zo in de provincie Antwerpen bij hobbytuinders en biotelers. Mogelijk houdt dat verband met het weinig of niet gebruiken van gewasbescherming.” Lippens adviseert om vooral geen aangetast plantengoed aan te voeren, maar om dat bijvoorbeeld eerst te composteren. Bestrijden kan met een fijnmazig insectennet. Het middel Tracer lijkt de beste optie.
Tripsbestrijding
Tripsen zijn al langer een bekende plaag in prei, maar ook in kolen. Het PCG zet zich daarom elk jaar in om de bestrijding te optimaliseren. “Momenteel zoeken we in een project hoe we de waarneming van tripsen in het veld kunnen verbeteren, maar ook hoe we de bestrijding kunnen verbeteren”, vertelt Lippens. In 2021 bleef de schade door trips echter beperkt door het natte weer.
In de tripsenbestrijding is er een project opgestart met als doel de waarneming in veld en de bestrijding te verbeteren. Dit jaar was het geen tripsjaar; door te veel regen bleef de schade beperkt. Uit de resultaten van 2019-2020 bleken alvast de middelen Benevia en Tracer goed te werken. Benevia had in 2019 en 2020 een tijdelijke erkenning die er niet meer was in 2021. Spuittechniek blijft wel cruciaal. “Middelen in een schema of een tankmix worden afgeraden, aangezien zo de efficiëntie tegen tripsen vermindert. Ook uitvloeiers zoals Actirob geven geen meerwaarde. Daarnaast is het van belang het juiste ras te kiezen en de goede spuittechnieken te gebruiken”, concludeert Lippens. Hoe meer spuitvolume, hoe beter de resultaten: 400 l is een minimum.
Lopende proeven in gewasbescherming
Daarnaast zoekt het PCG naar oplossingen tegen de ziekte colletotrichum en tegen diverse onkruiden. Colletotrichum is een ziekte die zich eerst laat zien als bleke, bijna witte onregelmatige vlekken waarin later zwarte puntjes voorkomen. Dit komt vooral voor op de overgang tussen blad en schacht. Het PCG test momenteel de bestaande middelen uit die eventueel een nevenwerking kunnen hebben tegen colletotrichum, en zet in de proef ook enkele experimentele middelen in. De resultaten van de proef zijn nog niet bekend, aangezien de ziekte nog niet aanwezig is.
Ten slotte blijft het wegvallen van bromoxynil in de onkruidbestrijding een probleem. Het middel Xinca zal niet meer kunnen worden ingezet, waardoor men alternatieven moet zoeken. Het PCG zoekt naar oplossingen en raadt momenteel aan om meer in te zetten op bodemmiddelen enkele dagen na het planten. In de proef werd daarom enkele dagen na het planten een mengeling toegepast van Stomp Aqua, Butisan S en Frontier Elite. In enkele objecten werd in een latere toepassing Starane toegevoegd. In deze objecten werd een grotere fytotox waargenomen dan in andere objecten, maar dat trok weg bij de ontwikkeling van de prei. Wat betreft de onkruidbestrijding was er weinig verschil te bemerken tussen de verschillende behandelingen.
Beredeneerd bemesten
Rassenonderzoek
Irrigatiestrategie