Startpagina Actueel

Belgische landbouwer in Oekraïne: We blijven werken, maar onze auto staat ingeladen klaar

Op Radio 1 was in de ochtend van 10 maart een Landbouwer uit Oekraïne te horen, genaamd Hardwin Derynck. Hij is afkomstig uit België, maar woont al 7 jaar in Chmelnytsky, Oekraïne. Daar heeft hij samen met zijn schoonfamilie veel akkerland in verschillende steden en ook nog een kippenbedrijf. Een deel van zijn land en infrastructuur is al verloren gegaan in de oorlog.

Leestijd : 2 min

Hardwin vertelt wat hem al overkomen is: “Mijn vrouw is samen met haar familie een grote akkerbouwer met veel land. We hebben velden met zonnebloemen, soja, granen, maïs en aardappelen, enzoverder. Ik doe zelf zaken in Belgische en Nederlandse bloemen en planten. Wij hebben zo’n 12 bloemenwinkels over heel Oekraïne. Verschillende stukken land en enkele van onze loodsen zijn al verwoest, vooral in het oosten. Zo kreeg ik van een plaatselijke directeur die voor mij werkt een foto van een loods die helemaal weg was. De schade die we hebben zal pas blijken als de oorlog gedaan is, want daar gaan we nu zeker niet naartoe.

Blijven verderwerken

Gelukkig is het hier nu aan het vriezen en sneeuwen, dus zaaien kunnen we sowieso nog niet. Het voorjaar is nog niet begonnen. Dat is een klein lichtpuntje, maar we weten niet hoe lang Putin nog doorgaat en welke delen van het land hij nog gaat bestormen. We weten niets.

Het kippenbedrijf ligt in het westen, dus daar kunnen we nog werken, maar het personeel is heel bang. Ze hebben mij al gevraagd om hun vrouwen en kinderen mee naar België te nemen als ik zou vluchten. Ik hoop dat het zover niet komt. Het leven gaat hier momenteel gewoon verder. We proberen het werk dat we nu doen te optimaliseren.

Voorlopig blijf ik in het land. Het is moeilijk om alles wat ik opgebouwd heb, achter te laten. Ik heb ook een grote verantwoordelijkheid voor mijn familie en mijn personeelsleden. We houden er wel rekening mee dat we toch moeten vluchten. De auto staan al 2 weken ingeladen klaar. Als het nodig is, stappen we in en zijn we weg.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken