Startpagina Onderwijs

Onderwijs

Onderwijs

Avowest krijgt nieuwe voorzitter

Onderwijs Het Agrarisch Vormingscentrum van de Westhoek (Avowest) in Poperinge vierde zopas zijn 20ste verjaardag met een studievergadering waarop voorzitter Roger Vancayzeele zijn afscheid aankondigde.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang uw wekelijkse krant Landbouwleven, 24 uur per dag toegang tot de digitale editie en exclusieve voordelen.

Ik abonneer me

Inagro en Joblabo lanceren arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’

Kwalitatieve, gezonde voeding staat meer dan ooit centraal in onze leefwereld. Lekkere producten als groenten, fruit, zuivel en vlees tot bij de consument brengen, heeft heel wat voeten in de aarde. Naast grond(stoffen) is er een rijk palet aan beroepen en talenten voor nodig. Dat daar veel over te leren valt, begrepen Joblabo en Inagro maar al te goed. Samen bieden ze het arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’ aan scholen aan. Het vijfde leerjaar van de Veldschool uit het West-Vlaamse Dentergem bezocht twee locaties.

Werkplekleren centraal in nieuwe opleiding Graduaat Productiebeheer (HBO5)

In september gaat een geheel nieuwe opleiding in het hoger onderwijs van start: het graduaat Productiebeheer Land- en Tuinbouw. Het onderwijs komt daarmee tegemoet aan een prangende vraag uit de sector. Wie na twee jaar zijn of haar diploma haalt, is een direct inzetbare productiemedewerker met zin voor organisatie en verantwoordelijkheid.

Wat vindt een landbouwer van het nieuwe graduaat (HBO5)?

Johan Van Goethem heeft een gemengd landbouwbedrijf in Sint-Niklaas. Hij is zelf oud-student aan Odisee en geeft al een tiental jaar bachelorstudenten een stageplek op zijn bedrijf. Werkplekleren in het kader van het graduaat ligt hem wel, denkt hij. “Ik vind het belangrijk om mensen te motiveren, te inspireren, dingen aan te leren en vooral veel zelf te laten doen.”

Wat vindt een docent van het nieuwe graduaat (HBO5)?

Net twee jaar geleden begon docent Joachim Kerckhove met zijn collega’s aan het uitdenken van de nieuwe opleiding ‘graduaat Productiebeheer Land- en Tuinbouw’ op Hogeschool Vives in Roeselare. Hij verwacht dat het graduaat niet alleen landbouwerszonen of -dochters zal aantrekken, maar ook mensen van buiten de sector. Broodnodig, weet hij.

Meest gelezen

Wat vinden studenten van het nieuwe graduaat (HBO5)?

Op hogeschool Thomas More in Geel volgen Amanda, Kim en Shayenka lessen bij de bachelorstudenten Land- en Tuinbouw, zonder dat ze dat diploma willen. Zo vergaren ze vrijstellingen voor het volgende schooljaar, wanneer ze terechtkunnen in de langverwachte graduaatsopleiding Productiebeheer Land- en Tuinbouw.

Landbouwonderwijs volop in ontwikkeling

Het schooljaar loopt op zijn laatste benen. Leerlingen in het zesde leerjaar van de basisschool of in het tweede of zesde middelbaar staan voor de keuze welke opleiding te gaan volgen. Hoewel het aantal landbouwers elk jaar met enkele procenten daalt, neemt de populariteit van landbouwonderwijs enkel toe.

Toelatingsproef diergeneeskunde op 1 juli en 31 augustus

De verplichte niet-bindende toelatingsproef voor de opleiding diergeneeskunde zal plaatsvinden op 1 juli 2019 aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Wie op 1 juli niet kan deelnemen heeft ook op 31 augustus 2019 nog een kans. De proef bestaat uit meerkeuzevragen over wiskunde, chemie en fysica.

Agro-ecologie krijgt plaats in leerplannen

De belangstelling voor biolandbouw neemt al jaren internationaal toe en de roep om bio-opleidingen klinkt steeds luider. In Vlaanderen biedt enkel Landwijzer een naschools leertraject biolandlandbouw aan, dat zich naar volwassenen richt, maar in het onderwijs komt bio of agro-ecologie nagenoeg niet aan bod. “Daar komt verandering in”, verzekert Geert Van Bever van het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen.

Win-winsamenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven

In de praktijk bestaan er wel degelijk voorbeelden van een mooie samenwerking tussen het bedrijfsleven en de onderwijswereld. Zo’n samenwerking kwamen we tegen in de Antwerpse Noorderkempen, waar New Holland-dealer Timech uit Kalmthout samenwerkt met de middelbare school PITO uit Stabroek.