Startpagina Melkvee

De pinkengriep (RSV) is terug in het land

Luchtwegaandoeningen bij kalveren blijven een belangrijk aandachtspunt op het rundveebedrijf. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) ziet momenteel een stijging in het aantal gevallen pinkengriep.

Leestijd : 2 min

Afgelopen periode zag DGZ op de autopsie-afdeling verschillende kalveren met acute ademhalingssymptomen en een beeld van RSV (Respiratoir Syncytieel Virus, ook bekend als pinkengriep). Ook de Griepbarometer toont een duidelijke stijging van het aantal RSV-gevallen. De jaarlijkse RSV-piek, die we normaal tussen december en februari verwachten, lijkt dit jaar dus iets later te vallen.

Luchtwegaandoeningen zijn meestal een gevolg van een infectie met een virus en/of bacterie. Soms gaat het zelfs om een infectie met meerdere ziekteverwekkers. Vaak zijn uitbraken echter ook gerelateerd aan stressfactoren vanuit het milieu, bijvoorbeeld transport, grote groepen dieren of slechte klimatologische condities. Dat komt omdat de aandoening het resultaat is van de interactie tussen ziekteverwekkers en de afweer van het dier. Het klinische beeld wordt gekarakteriseerd door ademhalingssymptomen en de ernst hiervan kan variëren van mild tot uitgesproken, soms met de dood tot gevolg. Luchtwegaandoeningen bij kalveren worden dan ook geassocieerd met belangrijke economische verliezen.

Late piek van RSV-infecties

Vooral virale infecties zoals RSV zijn seizoensgebonden. De afgelopen jaren zagen we telkens een piek in RSV-uitbraken in de wintermaanden. Dit jaar lijkt die piek wat later te vallen (zie figuur). Zo werd RSV afgelopen maand bij bijna de helft van de onderzochte griepuitbraken gedetecteerd, terwijl dat in de afgelopen winterperiode maar bij een vijfde van de gevallen zo was.

Figuur 1: Evolutie van RSV-uitbraken in de periode december 2016 tot februari 2022.
Figuur 1: Evolutie van RSV-uitbraken in de periode december 2016 tot februari 2022. - Bron: DGZ

Kalvergriep aanpakken

De focus bij de aanpak van kalvergriep ligt op preventie. Dit betekent enerzijds de infectiedruk in de stal verlagen en anderzijds de weerstand van de dieren verhogen, zodat ze minder vatbaar zijn voor de ziekte. Kalveren kun je optimaal beschermen door ze zoveel mogelijk afweerstoffen uit de biest te laten opnemen. Voor de rest voorzie je voor al je dieren een correct rantsoen, een aangepast vaccinatiebeleid en optimaliseer je het klimaat en de huisvesting in de stal. Jouw bedrijfsdierenarts kan je hierbij helpen.

Hoe je kalvergriep het beste aanpakt, hangt af van de ziektekiem. Het is dus belangrijk om te weten met welke kiem(en) je te maken hebt. De Griepbarometer, een initiatief van DGZ, brengt de griepsituatie bij kalveren in beeld. Het labo-onderzoekspakket van Griepbarometer omvat een PCR-onderzoek naar de 7 meest voorkomende infectieuze oorzaken van kalvergriep. Een overzicht van de recent opgespoorde ziekteverwekkers van kalvergriep vind je terug op de griepbarometer op www.dgz.be.

PneumoNEE

Het grote voordeel van een gerichte aanpak van kalvergriep is dat je niet alleen onnodig of verkeerd antibioticagebruik vermijdt, maar ook investeringen in de verkeerde zaken. Dit is precies waar PneumoNEE, het nieuwe Vlaio-project van DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, op inzet: de omschakeling van groepsbehandeling naar individuele behandeling op maat van de ziekteverwekker en het individuele dier.

Je kan het PneumoNEE-project online volgen en via Facebook. Lees ook meer over dit project in een vorig artikel in Landbouwleven.

DGZ-AV

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken