Startpagina Varkens

Slachthuis Sus Campiniae feestelijk geopend

In Oevel werd met een imposant feest en in het bijzijn van Europees commissaris voor Landbouw Phil Hogan het grootste slachthuis van België geopend. “Een droom die werkelijkheid wordt”, zo klinkt het.

Leestijd : 3 min

Zowat iedereen met naam en faam in de varkenshouderij leek present op de ‘grand opening’ van de joint venture tussen Vanden Avenne en Noordvlees Van Gool. Zelfs Phil Hogan kwam een woordje spreken op het feest. Enige afwezige was een van de gastheren zelf. Patrick Vanden Avenne herstelde in het ziekenhuis van een operatie.

720 per uur

Maar dat mocht vooral de pret niet drukken. Het slachthuis is overigens al een aantal maanden succesvol aan het draaien. “Het is al 25 jaar geleden dat er een nieuw slachthuis bijkwam in Vlaanderen”, zo wist Maurits Vanden Avenne. Het slachthuis - ideaal gelegen tussen de E313 en het Albertkanaal werd vanaf nul opgebouwd en vormgegeven. Het slachthuis kan 720 varkens per uur (40.000 per week, 2 miljoen per jaar) slachten en deze afleveren voor verdere verwerking. Uitsnijderij Bens, onderdeel van Vanden Avenne ligt vlak naast het nieuwe slachthuis. Maar ook Noordvlees Van Gool zal uiteraard een belangrijke afnemer van de karkassen worden.

Succes van morgen

Dirk Nelen, CEO van Noordvlees Van Gool maakte van de aawezigheid van de Euroepees Commissaris gebruik om de verdiensten van de Europese Unie in de verf te zetten. “Het is dankzij de Europes vrije markt dat we ons geen zorgen hoeven te maken over verschillende standaarden in de Europese Unie”, aldus de heer Nelen. Buiten Europa toonde hij zich een fan van de handelsmissies die ons land organiseert.

Europees Commissaris voor Landbouw Phil Hogan was een van de velen in de lijn om de initiatiefnemers te feliciteren en nam het compliment uiteraard graag aan. “De investeringen van vandaag - goed voor 30 miljoen euro - in kwaliteit van vandaag bepalen het succes van morgen”, verklaarde de Commissaris. De heer Hogan wees er op dat Europa nog maar sinds enkele jaren netto-exporteur van landbouwproducten is geworden. Exporterende slachthuizen dragen hiertoe bij.

Geglobaliseerd

Op Belgisch niveau mochten minister van Landbouw Denis Ducarme en staatssecretaris voor buitenlandse handel Pieter De Crem de loftrompet bovenhalen. Het feit dat het slachtuis 150 nieuwe job zou creëren, kon uiteraard op de goedkeuring van de politiek rekenen. De federale overheid draagt er via de exportcel van het FAVV aan toe bij om bilaterale handelsakkoorden te sluiten en nieuwe markten voor Belgische bedrijven te openen. Deze exportcel werd in 2010 nog verdubbeld in personeel. Ook het Belgian Meat Office draagt haar steentje bij aan de export van vlees naar het buitenland.

Staatssecretatris De Crem kon voorgaande sprekers in visie alleen maar bijvallen “Ons land is het derde meest geglobaliseerde land ter wereld. 80 % van ons BBP halen we uit export. Deze openheid verplicht ons om onszelf competitief te houden.” De staatssecretaris wilde het hebben over de gevolgen van de Brexit voor de Belgische voedingssector, maar de onderhandelingen lopen moeizaam. Wat wel zeker is, is dat Vlaanderen veel te verliezen heeft bij een slecht akkoord. “Het Verenigd Koninkrijk is onze vierde belangrijkste handelspartner en daar speelt de agro-alimentaire sector een belangrijke rol in.”

Paternoster

De bezoekers konden niet alleen genieten van het open buffet, maar kregen ook de kans een blik te werpen in het slachthuis zelf. Dierenwelzijn is daarbij vanzelfsprekend een thema. Er is een rustplaats voor bijna 2.000 dieren voorzien, met waterverneveling om rust te creëren. De dieren worden verdoofd met een CO2-gasverdoofsysteem. Het gaat om een zogenaamd ‘paternostersysteem.’ Het bestaat uit zes draaiende kooien, met één inlaadplaats, waarbij dieren in groep in een soort ‘reuzenrad’ naar beneden worden gebracht, verdoofd en weer naar boven worden gebracht.

Voorts viel ook de AutoFom op in de slachtlijn. De AutoFom voert de kwaliteitsbepaling van het vlees uit, waarop boeren uitbetaald kunnen worden. Via ultrasone geluidsgolven komt het hele karkas - met duizenden metingen - tot op een diepte van 15 cm in detail in beeld. Dat geeft informatie over de belangrijkste deelstukken op een betrouwbare manier. Een snelkoeling verder in de keten brengt de rode organen op drie uur onder de drie graden, belangrijk voor export van het vijfde kwartier. Ondanks dat het slachthuis is gebruik is, lag er alles kraaknet bij. Hygiëne is in de slachthuiswereld duidelijk erg belangrijk.

IDC

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken