Startpagina Werktuigendagen

Werktuigendagen: vertrouwd concept met nieuwe, frisse accenten

Vorige maand had Landbouwleven een exclusief gesprek met de organisatoren van de Werktuigendagen in Oudenaarde om te polsen naar de voorbereidingen van dit landbouwevenement.

Leestijd : 6 min

Wat blijkt tijdens ons interview: een jong en gedreven team geruggensteund door ervaring zit op kruissnelheid met zijn voorbereidingen om er terug een succeseditie van te maken.

Teeltplan

Eerst en vooral moeten de afspraken met de landbouwers geregeld worden en moet het teeltplan opgesteld worden. Uiteraard was dit reeds gebeurd op het moment van ons gesprek, net als het inzaaien van de teelten. Dit blijkt een grote uitdaging te zijn voor de organisatoren. De volgende uitdaging is de exposanten/zaadleveranciers te plaatsen op het terrein, waar volgens het teeltplan hun vruchten kunnen uitgezaaid worden. Daardoor kan de organisatie niet iedere twee jaar op hetzelfde beursplan terugvallen. Wat vervolgens nog heel wat hoofdbrekens kost, is om de ‘machineleveranciers’ de mogelijkheid te geven in hun achtertuin nabij de stand te laten demonstreren.

De organisatie geeft aan dat er ‘redelijk wat’ bieten staan. Dit lijkt dan in lijn met de areaalsuitbreiding die de teelt in ons land kent. Dit is een goede evolutie op de terreinen van de Werktuigendagen, want dit jaar komt er een bietenrooierfabrikant ‘die terug is van weg geweest’.

De meest courante zaadfirma’s in ons land hebben bieten en maïs uitgezaaid. Bij maïs is er ook een exposant die zich richt op de techniek van het zaaien onder folie. Het mag gezegd worden: tijdens ons bezoek stond deze er prachtig bij en was er een duidelijke voorsprong ten opzichte van klassiek gezaaide maïs.

Een andere zaadleverancier zorgt tijdens deze editie voor de totstandkoming van een maïsdoolhof achter zijn stand op de Werktuigendagen. De gehakselde maïs zal dit jaar opnieuw voor een deel in balen geperst en gewikkeld worden. Tevens zal terug de combinatie van maïs met voederbieten in balen gestopt worden.

Tuinbouw

Voor de tuinbouwgewassen op de terreinen van de Werktuigendagen staat het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) uit Kruishoutem in. Dit jaar zal er voor het eerst ook heel wat aandacht gaan naar uien. Deze teelt heeft het moeilijk met de droogte, maar dankzij de inspanningen van het PCG staat de teelt er goed bij.

Op dit moment hebben al twee fabrikanten aangegeven een rooidemo in uien te houden. Hiernaast is er een groot proefplatform ‘uien’ aangelegd met rassen- en bemestingsproeven. Getracht wordt nog om tegen dat de beurs plaats heeft in te zetten op ‘irrigatie’. Tijdens ons gesprek was de concrete uitwerking nog niet gekend, maar dit komt tegen september zeker in orde.

Een ander nieuwtje is dat er ook heel wat zoete aardappelen zijn uitgeplant. Er blijkt hier marktvraag naar te zijn en ook telers tonen interesse om dit gewas te kweken.

Parking

Een (kleine) vernieuwing dit jaar is het parkeerplan. Een aangepast parkeerbeleid en circulatieplan werd tussen de organisatie van de Werktuigendagen samen met de politie en de stad uitgewerkt. De bedoeling is om hier een nieuwe of opgewaardeerde parking te openen, zodat er meer bezoekersinstroom is ‘van onderuit’ op de terreinen met een opwaardering van de Warandestraat.

Het doel is om drie grote parkeerzones te hebben, zodat het evenement via verschillende toegangswegen gevoed wordt.

Bezoekerscirculatie

Het initiatief voor een ander circulatieplan op vlak van parkings wordt ook doorgetrokken richting de bezoekersstroom op de terreinen zelf. Tijdens de vorige edities zage men dat de mensen spontaan het veld begonnen doort te rekken en de betonnen paden te verlaten. Hier trachten de organisatoren dit jaar op in te spelen.

Aan de éne zijde van het terrein is er zo een ‘grasstraat’ aangelegd, zodat de bezoekers in zekere zin een wandelroute kunnen volgen en er een lus is over de betonnen paden en in het veld. Aan de andere zijde zal een tweede wandelroute worden aangelegd. Het doel van deze ingreep is om de achterliggende demo’s achter de standen beter toegankelijk te maken. Hiermee speelt de organisatie in op de vraag van haar exposanten om de demonstraties meer zichtbaarheid te geven.

Getracht wordt zo de Kattedoornstraat, die iedere editie eivol zat, te ontlasten en voor een betere ontsluiting van de terreinen te zorgen. Door deze wandelroutes in het veld worden andere straten met elkaar verbonden.

Op veiligheid is de laatste edities reeds sterk ingezet en hier blijft de organisatie aan vasthouden. Waar er bij een eerder initiatief naast de wegen, wandelpaden werden vrijgehouden via een grasstrook, zijn deze in een volgende fase verruimd. Aan de kruispunten zullen ‘kruispuntbegeleiders’ staan en er zijn veiligheidscoördinators zowel van de Werktuigendagen uit als van de hulpdiensten uit.

Park & Tuin

Vanaf deze editie wordt met een hernieuwd elan ingezet op de sector van Park en Tuin. Veel tuinaanleggers kwamen al naar de Werktuigendagen en het bezoekerspubliek van de tuin- en parksector overlapt met de exposanten uit de landbouw die al aanwezig waren. Tuinaannemers gebruiken immers zo ook vlot tractoren en containersystemen.

Het doel is om vanaf dit jaar verder in te zetten en de beurs ‘groen’ te doen groeien, iets wat verder uitgebouwd wordt naar andere edities in de toekomst toe. Concreet zal er ook dit jaar een zone zijn met materiaal voor Tuin & Park. De ruimte zal ietwat afgesloten zijn, zodat het doelpubliek er geboeid kan raken door het aanbod.

Groenbedekkers

O.a. omwille van de wetgeving komen groenbedekkers steeds meer in de aandacht te staan. Hier willen de organisatoren van de Werktuigendagen op inspelen door groenbedekkers uit te zaaien op de terreinen. Concreet wordt er begin augustus een perceel boontjes geoogst waar dan groenbemesters worden achter gezaaid. De korte groeiperiode kan een knelpunt vormen voor het initiatief.

De betrachting is om op zaterdagvoormiddag de groenbedekkers te vernietigen en de machines die dit gedaan hebben, ter plaatse te laten staan. Zo kan de bezoeker het resultaat van het werk aanschouwen én kijken welke machines hiervoor verantwoordelijk zijn. De organisatie probeert hier uitwerking te geven aan een idee dat vanuit de exposanten kwam, namelijk dit van de ‘geleide demo’s.

Op schema

Commercieel gezien zit alles op schema. Alle grote merken en firma’s zijn terug aanwezig, waaronder 14 tractormerken, en het beursplan is bijna af.

Opmerkelijk is de schikking van de Warandestraat, waar meerdere sterke merken terug te vinden zijn. Een ander opmerkelijk feit is de deelname van heel veel ‘bandenfirma’s’. Iets wat eigen is aan de Werktuigendagen, is het aanzienlijk aantal firma’s dat last-minute nog beslist om deel te nemen.

Sterkhouders

Sterke ingrediënten die de beurs reeds in het verleden had, blijven ook de komende editie behouden. Vooreerst zijn dit de demonstraties. Exposanten hebben de mogelijkheid om in de achtertuin van hun beurstent, al dan niet op vraag van klanten, te gaan demonstreren. Toegegeven dit geeft soms wat chaos, maar dat is ook de charme van de beurs. Dit jaar wordt getracht met alle hakselaars eens tegelijk op hetzelfde perceel te demonstreren.

Oldtimers zullen weer aanwezig zijn in Oudenaarde. Bij de tractoren wordt het thema: eeencilinders. Het Belgisch kampioenschap oldtimerploegen gaat door, net als demo’s met oude maïshakselaars. De Field Queen, die vorige editie dé publiekstrekker bleek, zal dit jaar een alternatief/opvolging krijgen met andere oude hakselaars die minstens evenzeer het bekijken waard zijn.

Een andere klassieker blijft de provinciale veeprijskamp die georganiseerd wordt in samenwerking met de stad Oudenaarde en CRV.

12de keer

Waar voorheen de Werktuigendagen iedere editie een rondreis maakten door het Vlaamse land, zitten ze ondertussen, weldra voor de twaalfde editie in Oudenaarde.

De organisatie houdt aan deze locatie vast. “Zo een evenement verplaats je niet zomaar. We zitten hier op goede grond die natte en droge weersomstandigheden aankan. Bovenal willen de lokale landbouwers mee, net als het stadsbestuur en de politie. Ze kennen het evenement en zijn ermee vertrouwd.

T.D.

Lees ook in Werktuigendagen

Meer artikelen bekijken