Vijf brede weersverzekeringen erkend

Actueel

Vanaf 2020 bieden vijf verzekeringsmaatschappijen in Vlaanderen een erkende brede weersverzekering aan. Dat maakte het Departement Landbouw en Visserij bekend tijdens de Werktuigendagen die dit weekend plaatsvinden in Oudenaarde. In 2020, 2021 en 2022 wordt 65% van de jaarlijkse verzekeringspremie gesubsidieerd.

De Werktuigendagen zijn er klaar voor!

Werktuigendagen

Komend weekend is het in Oudenaarde weer verzamelen geblazen voor iedereen die houdt van mechanisatie en de werkzaamheden op het veld. De organisatie van de Werktuigendagen en de standhouders zijn er klaar voor. Bovendien wordt er opnieuw een zonnig weekend voorspeld. Jij gaat toch ook?

ILVO en Arvesta voeren al sinds 2012 onderzoek naar de sojateelt in Vlaanderen.

ILVO en Arvesta lanceren campagne: ‘Ontdek soja’

Werktuigendagen

ILVO en Arvesta zoeken landbouwers om op eigen veld te pionieren in soja. Met de campagne ‘Ontdek soja!’, die gelanceerd wordt tijdens de Werktuigendagen, hopen ze na 7 jaar onderzoek en veldproeven de introductie van de teelt in Vlaanderen te versnellen.

Werktuigendagen: irrigatie in de groente- en aardappelteelt in de kijker

Werktuigendagen

Op het groenteveld, waar eveneens aardappelen staan, is irrigatie het centrale thema van deze editie. Daarnaast zijn er demonstraties met plant- en rooimachines in prei en ui. Spuittechniek met specifieke toepassingen komt eveneens aan bod. Luc De Reycke, coördinator tuinbouw, licht toe.

Werktuigendagen zit in ons DNA

Werktuigendagen

21 en 22 september is het weer zover: tijd voor de Werktuigendagen, beter bekend als een vakbeurs puur voor de landbouwmechanisatie. Ze zijn al aan hun 34e editie toe, maar toch zijn er weer verschillende nieuwe exposanten te spotten op de beurs.

Nieuwe tuinbouwthema’s op Werktuigendagen

Akkerbouw

Het laatste weekend van september was het heel zonnig en aangenaam weer. Vele tienduizenden bezoekers bezochten dan ook de Werktuigendagen waarin op het tuinbouwveld veel aandacht ging naar grote plant- en rooimachines, maar ook kleinere machines en minder in het oog springende teelten en aspecten uit de groenteteelt kwamen aan bod.

Diverse werktuigen werden  gedemonstreerd tijdens de Werktuigendagen om een groenbemester te vernietigen, zoals hier de ploeg.

Leerrijke demonstraties tijdens de Werktuigendagen

Akkerbouw

De Werktuigendagen in Oudenaarde, dat was twee weken geleden machines bewonderen in de nazomerzon. Het evenement steunt op de live machinedemonstraties. Zo was er heel wat te zien binnen diverse domeinen.

Oldtimers op de Werktuigendagen

Mechanisatie

Eén van de succesvolste deelevenementen van de Werktuigendagen in Oudenaarde is het oldtimergebeuren. Over de twee beursdagen heen waren er net geen 400 oude tractoren en stationaire motoren aanwezig. We hebben getracht enkele aanwezigen op foto vast te leggen.

De Werktuigendagen startten op zaterdagvoormiddag direct met een  gesmaakt initiatief, namelijk een demonstratie over het onderwerken  van groenbemesters.

Opnieuw machines bewonderen in de nazomerzon

Actueel

We openden ons verslag van de Werktuigendagen 2015 onder de titel: machines bewonderen in de nazomerzon. Dit is een titel die we perfect ook voor deze editie kunnen gebruiken, want het was heerlijk vertoeven in Oudenaarde afgelopen weekend: zonovergoten en te midden van prachtige land- en tuinbouwmechanisatie. Dit zorgde voor gezelligheid en optimisme.

Even de Werktuigendagen herbeleven

Mechanisatie

In Landbouwleven van deze week, editie 29 september 2017, kan u een uitgebreid verslag van de Werktuigendagen lezen. Hierbij geven we enkele fotoimpressies van de beurs.

Op de Werktuigendagen wil ik kijken hoe men groenbemesters kapot krijgt met materiaal dat ter beschikking zal zijn , vertelt landbouwschepen  Richard Eeckhaut.

De Werktuigendagen zetten Oudenaarde op de landbouwkaart

Werktuigendagen

Wie aan de Werktuigendagen denkt, denkt aan Oudenaarde. En als men aan landbouw in Oudenaarde denkt, dan komt men uit bij Richard Eeckhaut (CD&V), de schepen van landbouw in Oudenaarde, naar aanleiding van de Werktuigendagen een boeiend man voor een interview.

Werktuigendagen beleven vlotte eerste beursdag

Mechanisatie

De eerste beursdag van de Werktuigendagen was alvast een heel goede dag, zowel op organisatorisch vlak, als qua sfeer. Zo geeft Gunther De Mey, event manager, ons aan.

Werktuigendagen openen onder stralende zon

Mechanisatie

Deze ochtend opende de 33ste editie van de Internationale Werktuigendagen in Oudenaarde onder een prachtige zon. Beursvoorzitter Georges Van Keerberghen wees bij de officiële opening onmiddellijk op de functie van ‘bruggenbouwer’. Zo laat de sector hier zien aan het grote publiek wat ze in hun mars hebben.

Binnen  Boerenbond was Maarten  Huybrechts niet enkel actief als consulent. Voor de organisatie van de Werktuigendagen stond hij in voor het technisch gedeelte.

In gesprek met een gepassioneerde liefhebber van landbouwtechniek

Mechanisatie

Maarten Huybrechts was jarenlang een vaste waarde binnen de organisatie van de Werktuigendagen, waar hij verant-woordelijk was voor het technisch gedeelte van het evenement. Teeltplan en de mechanisatie waren kolfjes naar zijn hand. Hiernaast was Maarten actief als consulent bij Boerenbond. Sinds begin deze zomer geniet hij van een welverdiend pensioen.

Demonstraties vormen de ruggengraat van de Werktuigendagen.

Heel wat te beleven tijdens de Werktuigendagen komend weekend

Mechanisatie

Vorige week brachten we in Landbouwleven een uitgebreid dossier rond de Werktuigendagen die komend weekend, 23 en 24 september, in Oudenaarde doorgaan. In dit artikel trachten we beknopt weer te geven wat er te beleven valt.

Van Fliegl wordt een stalmeststrooier gedemonstreerd die plaatsspecifiek kan doseren.

Precisielandbouw en andere noviteiten op de Werktuigendagen

Mechanisatie

De organisatoren van de Werktuigendagen verzamelden onder hun beursdeelnemers talrijke noviteiten. In dit artikel laten we de nieuwigheden op vlak van precisielandbouw en andere domeinen aan bod komen.

De Ferti-Space 2 van Joskin is er met verticale of horizontale walsen met strooitafel.

Productnieuws in de sector van de bodembewerking en aanhangwagens

Mechanisatie

In een ander artikel kwamen we terug op de nieuwigheden die tijdens de Werktuigendagen getoond worden in de sector van de tractoren, oogstmachines en precisielandbouw.

Nieuwigheden inzake tractoren en oogstmachines

Mechanisatie

De organisatoren van de Werktuigendagen verzamelden onder hun beursdeelnemers heel wat nieuwigheden. In dit artikel brengen we de noviteiten binnen het segment van de tractoren en oogstmachines.

Welke exposant zoekt u of welke demonstratie op de Werktuigendagen wil u opvolgen? Bijgaande exposantenlijst en het grondplan van de terreinen op de volgende pagina’s kunnen u helpen uw bezoek beter te plannen.

Waar vindt u de standhouders op de Werktuigendagen?

Akkerbouw

In totaal nemen ongeveer 186 exposanten deel aan de Werktuigendagen op 23 en 24 september e.k. in Oudenaarde. Een grote groep onder hen zal ook daadwerkelijk demonstreren met hun machines.

Ook de Oost-Vlaamse Witroden zijn zoals steeds van de partij, zij het deze keer via een tentoonstelling.

Fokveedag Oudenaarde tijdens de Werktuigendagen

Veeteelt

Voor de zesde maal zijn de Werktuigendagen ook het toneel van de fokveedag van Oudenaarde.