Startpagina Werktuigendagen

Werktuigendagen zit in ons DNA

21 en 22 september is het weer zover: tijd voor de Werktuigendagen, beter bekend als een vakbeurs puur voor de landbouwmechanisatie. Ze zijn al aan hun 34e editie toe, maar toch zijn er weer verschillende nieuwe exposanten te spotten op de beurs.

Leestijd : 5 min

Voorzitter Georges Van Keerberghen ziet de editie van 2019 al duidelijk zitten. Het is de 34e editie, en de 13e keer dat het evenement doorgaat in Oudenaarde. En weer wordt de land- en tuinbouw in de bloemetjes gezet. Met reden, volgens de voorzitter: “De land- en tuinbouw staan onder druk. We kennen heel wat uitdagingen. Dat komt ook deels omdat burgers en beleidsmakers de landbouw niet meer kennen. En dat terwijl de landbouw wel in ons DNA zit: het is een deel van ons, dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.” Met de Werktuigendagen is het weer de bedoeling om de land- en tuinbouwers en ook andere geïnteresseerden een beeld te laten zien van de landbouw en zijn evolutie.

Er zullen meer dan 300 machines aan het werk te zien zijn. Op een terrein van ruim 120 ha kan men demonstraties meemaken rond akkerbouw, tuinbouw en groenbeheer. Bovendien worden vier themademonstraties georganiseerd: het inwerken van maïsstro, mechanische onkruidbestrijding (in samenwerking met Inagro), irrigatie en fertigatie (in samenwerking met PCG) en een vergelijking van spuittoestellen (in samenwerking met PCLT).

Verder vinden de bezoekers op het terrein een groot aanbod aan teelten (door de deelnemende zaadfirma’s voor de gelegenheid gezaaid of geplant) en een uitgebreide tentoonstelling van producten en diensten. Zaterdag wordt dan weer een provinciale fokveedag voor runderen georganiseerd. En als je eerder van oudere machines houdt, is het hele oldtimergebeuren iets voor jou.

Op het terrein achter het Moriaanshoofd, vlakbij de hoofdingang, richt de organisatie een Park&Tuin-zone in, met onder meer demonstraties van grasmaaiers en zelfs boomwerken. Blikvanger daar is het unieke spektakel van Stihl Timbersports. Verder in het dossier, en ook volgende week, lees je meer over deze deelevenementen.

Antoon Vanderstraeten gaf zijn arm ter beschikking voor het campagnebeeld.
Antoon Vanderstraeten gaf zijn arm ter beschikking voor het campagnebeeld. - Foto: Werktuigendagen

13e editie in Oudenaarde

Burgemeester van de stad Oudenaarde Marnic De Meulemeester is maar al te trots dat de Werktuigendagen voor de 13e keer doorgaan in Oudenaarde. “70.000 bezoekers op twee dagen vind ik niet min. Er komen ook veel mensen van het buitenland naartoe en dat is een verrijking voor eenieder. Zo kan iedereen zien wat er in de sector beweegt.”

Schepen van landbouw Stefaan Vercamer duidt dan ook op het belang van landbouw in de stad. Er zijn 108 landbouwers die 3.700 ha land bewerken. “Zij zijn de eerste beheerders van de prachtige Vlaamse Ardennen. Als we dus iets kunnen doen om de sector te ondersteunen, doen we dat met veel plezier.” Hij ziet de Werktuigendagen als een uithangbord die gebruikt kan worden om de andere troeven van Oudenaarde in de kijker te zetten. “We hopen dan ook dat de mensen niet alleen kennis maken met de beurs maar ook met onze stad.” Niet alleen het historisch en toeristisch centrum wordt beoogd, maar ook de uitgestrekte natuur en landbouwgebieden.

183 exposanten uit 4 landen

Op de editie van 2019 zijn er 183 firma’s ingeschreven, wat volledig in lijn ligt met voorgaande jaren. In 2017 stonden er 179 firma’s en in 2015 waren ook 183 firma’s aanwezig. Van die 183 firma’s zijn er 34 nieuw, wat ook vergelijkbaar is met 2017. “Dat betekent dat 80% trouwe klanten zijn”, aldus de voorzitter. Qua oppervlakte op het terrein werd 23.500 m² toegeschreven aan naakte standoppervlakte (exclusief de proef- en demovelden). Een extra 40.000 m² wordt gebruikt door de zaadfirma’s.

Van de 183 exposanten zijn er 144 Belgisch, wat meer dan driekwart is. Ook uit Nederland komen er 34 exposanten. De overige vijf komen uit Frankrijk of Duitsland. Van de nieuwe exposanten is bijna negen op tien Belgisch, de anderen komen uit Nederland. Aangezien de focus van de beurs op landbouwmechanisatie ligt, is het niet te verwonderen dat bijna 50 % van de ingeschreven firma’s uit de mechanisatiesector komt. Bovendien komt ook de helft van de nieuwkomers uit deze sector. Ook diensten, tuinbouw en zaadfirma’s bepalen voor een groot deel het beurslandschap. Park&Tuin, constructie, veeteelt, oldtimers en andere sectoren zijn in mindere mate present.

Aantal exposanten per sector, in percentages
Aantal exposanten per sector, in percentages - Bron: Werktuigendagen

Voldoende parking

“Parking en verkeer zijn altijd een uitdaging”, vertelt de voorzitter. Dit jaar zetten ze in op twee luiken om de bezoekers van parking te voorzien.

Zo worden allereerst drie onverharde parkeerzones voorzien, die een totaal van 15.000 parkeerplaatsen bevatten. Al deze parkings zijn gratis. Parking 1 (P1) is gelegen langs de N60, aan de overkant van het Moriaanshoofd. Parking 2 (P2) ligt ook naast de N60, tussen de Wannestraat en Warande-straat. Parking 3 (P3) ten slotte, ligt in de Stropstraat. Dit is ook de exposantenparking.

Ten tweede worden twee verharde parkeerzones voorzien als Park&Ride. Die is goed voor 2.000 plaatsen en is gelegen oop het industriepark De Bruwaan/Westerring: op bedrijventerreinen en langs de weg. De bezoekers worden per bus afgezet en opgehaald op de N60 aan het begin van de Stropstraat (Ingang 2). Als het slecht weer is, zullen de bussen maximaal worden ingezet. En ook hier geldt: parking (en bus) is gratis.

Locatie van de twee verharde parkeerzones, voorzien als Park&Ride.
Locatie van de twee verharde parkeerzones, voorzien als Park&Ride. - Foto: Werktuigendagen

Veiligheid eerst

Net zoals vorige edities wordt heel wat moeite gestoken in veiligheid. Burgemeester De Meulemeester hamert hier dan ook op: “We doen er alles aan om het geheel in goede banen te leiden naar veiligheid toe, met politie, met brandweer met alle veiligheidsdiensten.”

Qua preventie kunnen de maatregelen dan wel tellen. Zo is er een extra wandelstrook van 5 m voorzien naast de weg en worden verkeersbegeleiders ingezet op de kruispunten. Naar de machines toe: die worden in kaart gebracht via een genummerd doorgangsbewijs. Er worden strikte richtlijnen gegeven aan de firma’s voor het beheer van de machines, maar ook aan de chauffeurs. Bovendien ligt er een beperking van het verkeer van die machines op de beurswegen. Ten slotte wordt er ingezet op demobegeiders voor controle.

Moest er toch iets op het terrein gebeuren, dan moet er ter plekke snel gereageerd worden. Er werd een Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) uitgewerkt in overleg met politie, brandweer, stad Oudenaarde, gemeente Kruisem, spoeddienst AZ Oudenaarde en het Rode Kruis. Bovendien zijn er drie ziekenwagens en ongeveer 25 medewerkers van het Rode Kruis op het terrein aanwezig. Daarnaast geven twee camera’s zicht op het terrein.

KBC als hoofdsponsor

Zonder sponsors kan de Werktuigendagen moeilijk blijven bestaan. Parners zijn uiteraard provincie Oost-Vlaanderen, stad Oudenaarde en gemeente Kruisem, maar ook Radio 2, Het Nieuwsblad en Plattelandstv. KBC is hoofdsponsor. KBC grijpt de beurs aan om start-ups in de landbouwsector in de kijker zetten. Dit is een initiatief waarmee KBC ook op Agriflanders uitpakte. Voor de Werktuigendagen is gekozen voor het project ‘Kopjezwam’, een start-up van stadslandbouw in Brugge. Daniel Cromphout van KBC: “Dit initiatief doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat de link tussen de nieuwe en de traditionele landbouw korter is dan die op het eerste gezicht lijkt. Ze kunnen mekaar ook versterken. We willen ook een correct en professioneel beeld geven van wat landbouw betekent in ons land naar de eindconsument toe”, klinkt het afsluitend.

Marlies Vleugels

 

In onze editie van volgende week belicht Landbouwleven onder meer de Oldtimershow (in het teken van Porsche) en de Provinciale Fokveedag die op de beurs plaats vinden.

Lees ook in Werktuigendagen

Meer artikelen bekijken