Startpagina Melkvee

Podcastreeks biedt antwoord op kritische vragen over zuivel

VLAM lanceert de podcastserie De Zuivele Waarheid : 5 afleveringen die een eerlijke en actuele kijk bieden op de melkveehouderij in België. Host Hetty Helsmoortel, wetenschapswatcher en host van deze reeks, ging op zoek naar concrete antwoorden op kritische vragen van de consument.

Leestijd : 3 min

Consumenten zitten met vragen zoals: “Is melk nu eigenlijk écht goed voor je gezondheid? Wat is de impact van zuivelproductie op het milieu? Horen koeien niet thuis in de wei in plaats van in de stal? Deze en nog veel meer vragen over de zuivelsector krijgen een antwoord in De Zuivele Waarheid.

Antwoorden van deskundigen

Twee op de 5 consumenten kijkt kritisch naar het eten op hun bord en heeft een heleboel vragen over waar dat eten vandaan komt, welke impact het heeft op de planeet en meer. Hetty Helsmoortel ging in dialoog met consumenten om in kaart te brengen welke vragen zij zich stellen. Met die vragen trok Hetty naar gerenommeerde academici, voedingsdeskundigen en Vlaamse melkveehouders, om een concreet antwoord te krijgen.

“Met de vragen van de consument op zak sprak ik met experts ter zake over zuivel in relatie tot gezondheid, duurzaamheid, dierenwelzijn en veelzijdigheid. Stuk voor stuk mensen die vanuit hun expertise licht werpen op de vragen die de Vlaming zich stelt over de zuivelsector en zijn producten”, aldus Hetty. “De podcast biedt de kritische consument zo een zeer eerlijk en actueel beeld van hoe het er in de Belgische zuivelsector aan toe gaat. Een must voor iedereen die goed geïnformeerd wil zijn.”

Hetty trok ook het veld in: ze ging op reportage bij verschillende Vlaamse melkveehouders om met eigen ogen te zien en te ervaren hoe de vork aan de steel zit. Tot slot ontbreekt ook het culinaire niet: Hetty nodigde The Messy Chef Jelle uit om in elke aflevering een smakelijk zuivelrecept te bereiden.

De podcast De Zuivele Waarheid kan je beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcast en YouTube.

Afleveringen en experten

Aflevering 1: ‘Voeding & gezondheid’ gaat over de rol van zuivel in een gezond eetpatroon en de voedingsdriehoek

Inge Coene, voedingsdeskundige bij NICE (Nutrition Information Center)

Ien Vitse, Performance chef en sportdiëtist bij Team Jumbo-Visma

Jolien Plaete, Senior stafmedewerker gezonde voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven

Aflevering 2: ‘Klimaatimpact & CO 2’ is de eerste van 2 die focussen op duurzaamheid en gaat voornamelijk over CO2-uitstoot en methaan

Prof. Annemie Geeraerd Ameryckx, Departement Biosystemen, MeBioS division, Sustainability in the Agri-Food chain group van de KU Leuven

Bart Vanderstraeten, melkveehouder en eigenaar Koeweidehof

Prof. Veerle Fievez, faculteit bio-ingenieurswetenschappen bij de UGent

Aflevering 3: ‘Meer dan CO2’ graaft verder door op de duurzaamheid binnen de sector met thema’s als bodemimpact, waterverbuik en biodiversiteit.

Ilse Van Den Broeck, Directeur Hooibeekhoeve

Petra Thys, melkveehouder en eigenaar De Laerhoeve

Tessa Avermaete, onderzoeker bij SFERE (KULeuven)

Aflevering 4: Dierenwelzijn bespreekt wat dierenwelzijn in de melkveehouderij inhoudt en zoomt in op de initiatieven die melkveehouders nemen ter bevordering van het welzijn van de dieren.

Dr. Pieter Passchyn, dierenarts en oprichter Milk@vice

Hannelore Knockaert, melkveehouder en eigenaar Beepophof

Dr. Bert Driessen, dierenarts en onderzoeker dierenwelzijn

Aflevering 5: Veelzijdigheid van melk geeft een kijk op de zuivelverwerking en plaatst melk in een sociaal, cultureel en historisch kader.

Barbara Kerkaert, R&D en Quality Control bij Inex

Louis-Philippe Deweer, kaasmaker en eigenaar ’t Groendal

Prof. Frédéric Leroy, voedingstechnoloog bij de VUB

VLAM

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken