Startpagina Melkvee

Melkproductie in de VS op recordniveau

Volgens Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, was er in augustus in de Verenigde Staten een recordproductie aan melk in vergelijking met de voorbije jaren. Ook de EU27-melkaanvoer schreef over juli voor het eerst sinds februari nog eens een groen cijfer.

Leestijd : 4 min

Het economische nieuws blijft beheerst worden door berichten met zinsneden als ‘Het is zo lang geleden dat...’, ‘Nog nooit was…’ , ‘Record….’. “Dat de centrale banken intussen rekening houden met een langdurig stevige inflatie bleek uit de zogenaamde dot plot bij het rentebesluit van de Federal Reserve (FED) op woensdag 20 september”, stelt Raf Beyers. “Zoals verwacht voerde de FED voor de derde keer op rij een renteverhoging door van 75 basispunten. De Amerikaanse centrale bank schetste na deze beslissing echter een agressiever beleid voor het komend jaar dan men had verwacht. Voor dit jaar zouden er nog 2 renteverhogingen volgen, om zo nog dit jaar op een beleidsrente van 4,4% te komen. Tot einde 2023 denkt men aan 4,6%, wat steviger is dan eerder werd voorspeld.”

Dat de inflatie nog wel een tijd stevig kan uitpakken, blijkt ook uit het inflatiecijfer aan de Duitse fabriekspoort, dat over augustus jaar op jaar uitkwam op +45,8%. “Nog nooit was de stijging van inputkosten zo groot en dit voorspelt dat de inflatie voor Europese consumenten ook de komende maanden waarschijnlijk records zal breken. Vandaag kwam naar buiten dat het Belgische consumentenvertrouwen in september naar het laagste peil zakte sinds 1985. De component algemene economische vooruitzichten bij consumenten voor de komende 12 maanden is zelfs gedaald naar het laagste peil ooit. Intussen lijkt het conflict in Oekraïne het jaar al zeker rond te maken, met deze week de gedeeltelijke mobilisatieoproep door Poetin.”

In Nieuw-Zeeland tekende de Global Dairy Trade (GDT) in week 38 met +2% voor een bevestiging van de stijging van de vorige zuivelveiling.

Recordmelkproductie in de VS

De EU27-melkaanvoer schreef over juli voor het eerst sinds februari nog eens een groen cijfer, namelijk +0,3%. Beyers: “In de Verenigde Staten (VS) zijn ze echter al een maand verder met hun voorlopige aanvoergegevens. Over augustus molken de Amerikanen +1,6% tegenover vorig jaar en ook nog +2,1% meer dan in 2020. Daardoor is er over augustus een recordmelkproductie. Ook hun juli-aanvoer werd definitief iets naar boven bijgesteld, waardoor men daar op +0,5% (eerder +0,2%) uitkwam. Het zijn stevige prestaties, want voorlopig doen ze dat nog altijd met minder koeien dan vorig jaar.”

De globale melkaanvoer van de belangrijkste exportregio’s en landen komt zo over juli ongeveer gelijk aan vorig jaar uit. Dit lijkt een eerste groeikentering sinds augustus vorig jaar. Seizoenmatig zijn de komende maanden belangrijk in Nieuw-Zeeland. We vernemen dat na een moeilijke augustus de grasgroei daar op dit moment goed zit op het vijfjarige gemiddelde. In Europa zien we de Duitse melkaanvoer op weekbasis tot begin september gelijk aan vorig jaar uitkomen. In Frankrijk is de weekaanvoer tot half september nog altijd ongeveer 1,5% lager dan vorig jaar. Er is bij de Fransen dan ook minder reden om hard te melken, omdat de melkprijs daar toch wel een eind onder het Europese gemiddelde blijft.

Hogere Europese boterindex blijft

Net als bij de vorige GDT-veiling trokken de melkvetrijke producten vochtvrij melkvet (Anhydrous Milk Fat, AMF) en vollemelkpoeder (Whole Milk Powder, WMP ) de GDT-veiling naar een globaal positieve index van +2%. Het AMF trok 4% omhoog en WMP deed er 3,7% bij. “Omdat zowel boter als SMP licht daalden, komt zo de spread tussen AMF-boter en WMP-SMP terug op een logisch verschil”, legt Raf Beyers ons uit. “Boter ging op de GDT dus licht naar beneden (-0,2%) en komt in Nieuw-Zeeland op ongeveer 5.400 euro/ton. De Europese boterindex noteert deze week 7.263 euro/ton. Daarmee zit de Europese boterindex nu al bijna een half jaar boven de 7.000 euro/ton.”

Vanaf de aanvoerzijde in Europa is er de komende maanden geen prijsdruk te verwachten voor boter. “Over de vraagzijde van Europese consumenten durft echter niemand uitspraken doen. Internationaal zagen we in augustus een herstel van importboter en AMF door China, wat zeker de AMF-prijs op de GDT vooruit heeft geholpen. De Chinese AMF-import- herkomst is voor 95% uit Nieuw-Zeeland.”

Mageremelkpoederprijs ondermaats op GDT

Op de GDT zagen we mageremelkpoeder (Skimmed Milk Powder, SMP) het slechtst presteren tijdens de afgelopen veiling. De SMP ging met 0,7 % naar beneden. Beyers: “Er was blijkbaar een groot aanbod van SMP, vooral uit Nieuw-Zeeland en ook wat uit Europa. De globale SMP-prijs op de GDT gaat ongeveer 3.500 euro/ton. Het Europese product alleen verkocht voor levering in november komt van Arla en ging voor gemiddeld 3.570 euro/ton weg. Het SMP van de kiwi’s zelf ging voor novemberlevering weg aan 3.515 euro/ton. De Europese SMP-index is de laatste weken wat hersteld en noteert deze week 3.745 euro/ton. Vooral de Duitse en Nederlandse SMP-prijs herstelde wat.”

De zuivelimport van China over augustus daalde globaal met 24,4%. “Het is nu al 6 maanden op een rij dat de Chinese import met meer dan 20% daalt. Opvallend over augustus is dat vooral vollemelkpoeder (-59,5 %) en kaas (-10%) voor deze daling zorgen. De andere zuivelproducten, zoals zuigelingenpoeder, boter en AMF, kenden een herstel van de Chinese import over augustus. Europese kaasprijzen blijven stabiel hoog”, besluit Raf Beyers het zuiveloverzicht.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Melkvee

MilkBE lanceert nieuw duurzaamheidscharter

Melkvee MilkBE heeft een nieuw Duurzaamheidscharter. Met engagementen van zowel landbouworganisaties als zuivelindustrie zal MilkBE een verdere verduurzaming van de melkveehouderij stimuleren en wil het zo deel van de klimaatoplossing zijn.
Meer artikelen bekijken