Startpagina Actueel

Landbouwers en onderzoekers werken samen aan innovatie in 13 operationele groepen

In het kader van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling trekt Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw, meer dan 930.000 euro uit voor de werking van 13 operationele groepen in het kader van EIP (Europese Innovatiepartnerschappen).

Leestijd : 4 min

In een operationele groep zoeken land- en tuinbouwers en onderzoekers samen naar innovatieve oplossingen voor problemen of opportuniteiten die zich stellen in de praktijk.

Jo Brouns, minister van landbouw: ‘Het doet deugd te zien dat steeds meer landbouwers met innovatieve ideeën de aanzet geven voor deze projecten en tijd uittrekken om samen met onderzoekers aan de slag te gaan om innovatieve oplossingen uit te werken. Met deze projecten geven we innovatie deels in handen van landbouwers waardoor draagvlak gecreëerd wordt om de innovatie snel toe te passen in de praktijk. Succesvolle innovaties zijn meer dan ooit nodig voor een toekomstbestendige landbouw’.

Verlaging van emissies

Twee projecten, Elp-Beef en Somebio, zetten in op verlaging van emissies. De doelstelling van de operationele groep Elp-Beef is het uitwerken van een laag-eiwit voeding als brongerichte, effectieve en controleerbare emissiereducerende maatregel voor de vleesveesector en het opzetten van een borgingsysteem zodat vleesveehouders bewijs kunnen leveren van de correcte toepassing ervan op hun bedrijf.

Het tweede project is een initiatief van een aantal geëngageerde en vooruitziende biomelkveehouders. Met de operationele groep Somebio gaan ze vanuit een holistische visie op zoek naar biospecifieke methaanreducerende voederstrategieën, die tegelijk tegemoet komen aan het afbouwen van soja.

Ketenontwikkeling en -ondersteuning

Ketenontwikkeling en -ondersteuning zijn het onderwerp van 2 projecten, enerzijds voor de teelt van hennep voor textieltoepassingen, anderzijds voor het opstarten van de mosterdteelt in Vlaanderen.

Technische verbeteringen

Voor verschillende sectoren werken onderzoekers en landbouwers samen aan technische verbeteringen.

PeriFert wil met de input van telers de ontwikkeling faciliteren van een toegankelijke, flexibele, innovatieve machine voor rijenbemesting om vloeibare meststoffen toe te passen en met een focus op het enorme potentieel voor circulaire meststoffen.

Een andere operationele groep ontwikkelt haalbare werkprocedures om perceel specifieke pluktijdstipvoorspelling voor hardfruit met draagbare NIR spectroscopie op een efficiënte en makkelijke manier mogelijk te maken en te introduceren in de fruitsector. Op die manier wordt de pluktijdstipbepaling van hardfruit aan de hand van NIR-spectroscopie getransfereerd van een laboratoriumomgeving naar een mobiele bepaling in het veld.

De doelstelling van de operationele groep ‘Van bricoleur tot automatiseur’ is het combineren van de tacit knowledge van de biolandbouwer met de technische expertise en theoretische kennis van de kennisinstellingen, specifiek voor zelfbouwprojecten met focus op automatisatie, om zo het netwerk rond duurzame zelfbouw in Vlaanderen verder uit te bouwen en te versterken. Landbouwers en kennispartners creëren op participatieve wijze machines en/of materiaal voor de kleinschalige land- en tuinbouw.

Samenwerking

In de projecten Orsalisk en ConnectingPigs ligt de focus op samenwerking. Via Orsalisk ontwikkelen verschillende korte keten biobedrijven tools ter ondersteuning van de verdere uitbouw en verbetering van interne samenwerking, arbeidsverhoudingen en -relaties binnen bedrijven.

Het aanmoedigen, faciliteren en uitrollen van een geautomatiseerde vergelijking van technische en economische prestaties van vleesvarkens om de bedrijfsvoering nabijer op te volgen en beter en efficiënter te produceren is het doel van ConnectingPigs. Deze benchmarking zal varkenshouders in staat stellen de eigen prestaties te verbeteren.

Ziekten en plagen beheersen

De beheersing van ziekten en plagen is het onderwerp van 2 operationele groepen. In BerkVeld worden strategieën ontwikkeld om op duurzame wijze zwart wortelrot in veldsla te voorkomen en indien aanwezig, te remediëren. Cabyv zal manieren ontwikkelen en aanreiken om de infectie en verspreiding van het Cabyv-virus op Vlaamse komkommerbedrijven te beheersen.

Reststromen

Bedrijven met witloof op water (hydrocultuur) beschikken het jaarrond over een relatief stabiele reststroom van geforceerde witloofwortels en -bladeren, wat geschikt kan zijn als voeding voor een pocketvergister. Pocketvergisting kan ervoor zorgen dat deze reststromen op het bedrijf worden benut voor eigen, hernieuwbare energieopwekking. De operationele groep ChicoryRePowered gaat na aan welke randvoorwaarden witloofbedrijven moeten voldoen om pocketvergisting rendabel te maken.

Boomkwekerijpercelen optimaal benut

De operationele groep Flower4Trees wil het potentieel van Vlaamse boomkwekerijpercelen optimaal benutten in het kader van biodiversiteit, zonder dat de teler hiervoor inboet op vlak van plantkwaliteit en groei van de vollegrondboomkwekerijteelten. Dat willen ze doen door na te gaan welke bloemenmengsels een positieve invloed hebben op zowel de vollegrond boomkwekerijteelten als op de biodiversiteit in Vlaanderen.

Iedere landbouwer zal een graantje kunnen meepikken van de innovatieve oplossingen die ontwikkeld worden want de operationele groepen verspreiden de kennis over de innovaties via verschillende kanalen zoals persartikels en studiedagen. De projecten gaan van start in de eerste helft van 2023 en duren maximaal 2 jaar.

05-3381-projectcoördinator-01-web

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Actueel

Blusschuim is mogelijke bodemverontreiniger

Veeteelt Een melkveebedrijf in de Antwerpse gemeente Stabroek werd beperkingen opgelegd nadat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen concentraties PFAS aantrof in het vlees. Er zouden nog 4 andere risicobedrijven zijn.
Meer artikelen bekijken