Startpagina Uw stem

Lezersbrief: docenten landbouw vragen rechtszekerheid op lange termijn

De docenten Landbouw en Agro-industrie van campus Roeselare van hogeschool Vives hebben een open brief gepubliceerd. Ze vragen rechtszekerheid op lange termijn, zodat landbouwers vanuit een duurzaamheidskader de juiste technologische investeringen kunnen doen.

Leestijd : 2 min

Voor velen was 3 maart 2023 een dag als een ander. Voor de landbouwgemeenschap en de agrovoedingsindustrie was het echter een roep naar duidelijkheid over de te bewandelen weg om de komende jaren op een duurzame manier voedsel op ons bord te brengen. Dat was ook voor ons als hogeschool zo : “Wij zijn het die onze studenten vol passie vakkundig, met de meest innovatieve technologieën en bedrijfseconomisch opleiden”, aldus Veerle De Mey, directeur van de groep Biotechniek en Technology.

Expliciete vraag

Isabelle Degezelle, coördinator Landbouw: “Als docententeam is het onze missie om studenten op te leiden tot innovatieve, veerkrachtige landbouwers. Dat doen we al jaren. We verkennen met hen de nieuwste technologieën en innovaties binnen de sector. We bezoeken innovatieve bedrijven en beurzen in binnen- en buitenland. Onze studenten hebben dus echt wel een duidelijk beeld van de mogelijkheden die er zijn om samen een toekomst te schrijven.

Daarom onze expliciete vraag: zorg voor rechtszekerheid op lange termijn, zodat landbouwers vanuit een duurzaamheidskader de juiste technologische investeringen kunnen doen. Faciliteer vanuit de overheid investeringen om natuur en landbouw hand in hand te laten gaan, zodat onze jonge, lokale landbouwers een toekomst hebben. Zij zijn diegenen die instaan voor duurzame en lokale voeding op ons bord.”

Een sector in evolutie

“De landbouwsector is al langere tijd innovatief bezig. Wist je dat onze Vlaamse boeren samen 2,7 miljard l melk per jaar produceren? Ze zijn wereldtop op vlak van duurzaamheid en kwaliteit. Daarom is de vraag juist zo groot. Ook de ammoniakemissies uit landbouw zijn met meer dan 50% gedaald sinds 1990.”

Exportland

Voor heel wat landbouwproducten zijn we een exportland. Dat is historisch gegroeid, juist door onze kwaliteit en duurzame aanpak. We dienen daarin ook nuchter te zijn en te beseffen dat als we het hier niet produceren, het ergens anders zal gebeuren. Dan kunnen we ons afvragen of dat op eenzelfde kwalitatieve en duurzame manier zal gebeuren.

Minder ruimte in Vlaanderen

De dag van vandaag is nog maar 46% van de ruimte in Vlaanderen landbouwgrond. In 1950 was dat nog 62%. Er is dus ook op dat vlak al heel veel veranderd doorheen de tijd.

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken