Startpagina Bedrijfsnieuws

De biologische ‘boost’ voor een gezonde plant

Dit jaar lanceert Syngenta 2 nieuwe biostimulanten: Quantis en Vixeran. Biostimulanten passen namelijk perfect in hun bedrijfsvoering. “In de toekomst spreken we van een én-énverhaal. Het gebruik van zowel chemie, als biologicals hoort onder goede landbouwpraktijken. Een goede bodem- en plantengezondheid staat in de aandacht, en biostimulanten worden in dit opzicht alsmaar belangrijker”, vertelt Sarah Van Beneden, Market Development Manager Biologicals bij Syngenta.

Leestijd : 5 min

Onder meer onder invloed van de klimaatverandering zoekt de wetenschap constant naar oplossingen om de opbrengst van een gewas te verhogen of ten minste op peil te houden. Een optimale opbrengst krijg je pas als je bodem gezond is en als de gewassen onder goede omstandigheden kunnen groeien. Het is daarom de taak van de landbouwer om die gewassen alles te geven wat die nodig hebben: voeding en water voor een goede groei, gewasbescherming wanneer nodig en – wat de laatste jaren ook meer in de aandacht komt – biostimulanten.

Biostimulanten

Biostimulanten horen onder de noemer ‘biologicals’. Hieronder vallen bij Syngenta zowel de biologische gewasbeschermingsmiddelen als biostimulanten. Biologicals zullen in de toekomst een alsmaar grotere rol ‘moeten’ spelen in het bedrijf. Vanuit de Green Deal wordt vooropgesteld om tegen 2030 het gebruik van chemische gewasbescherming te halveren, en om bovendien te streven naar 25% biologische landbouw. “Daarnaast is er ook de publieke druk naar minder residu, en zouden biologicals mee ingezet kunnen worden bij het vermijden van resistenties in gewassen”, geeft Sarah Van Beneden, Market Development Manager Biologicals bij Syngenta, mee.

Biostimulanten – de naam zegt het bijna zelf – zijn producten die afkomstig zijn van of geïnspireerd door de natuur. Ze beschermen of versterken de plant door de natuurlijke processen in de plant te stimuleren. In het algemeen worden ze opgedeeld in groepen, naargelang de voordelen. Een eerste groep maakt het gebruik van nutriënten en water efficiënter. Nog een andere groep verbetert de tolerantie ten opzichte van abiotische stress, zoals hitte en droogte, of verhoogt de gewaskwaliteit.

Biostimulanten werken in op de processen in de plant, of bevatten in vele gevallen ook zelf levende micro-organismen. Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur en bodemtype, kunnen de effecten groter of kleiner zijn. Daarnaast is het niet altijd met het blote oog zichtbaar wat het effect van de biostimulant is. Deze complexiteit heeft ervoor gezorgd dat er vandaag toch wel wat scepticisme rond biostimulanten bestaat.

Overname Valagro biedt kansen

Maar die tijden veranderen. Syngenta streeft naar een stabiele werking in het veld. Het gewasbeschermings- en zadenbedrijf vond bovendien versterking in het Italiaanse bedrijf Valagro. “Syngenta nam Valagro over, een bedrijf dat een leidende positie heeft wat betreft biostimulanten. Interessant is dat Valagro sterk investeert in onderzoek. Daarin hebben Syngenta en Valagro elkaar dan ook gevonden”, vertelt Van Beneden. “Door samenwerkingen aan te gaan, kunnen we op korte termijn antwoorden bieden. Niet alleen met bedrijven, maar ook met verscheidene universiteiten en onderzoeksinstellingen werkt Syngenta samen. We willen ten volle begrijpen hoe biostimulanten werken, en zoeken via een groot aantal veld- en potproeven naar de meest geschikte toepassingswijze en –omstandigheden. Op die manier kunnen we gepast advies en ondersteuning verschaffen.”

Momenteel bracht Syngenta al het biostimulant Isabion op de markt. “Het grote doel is om op termijn een toonaangevende biologicalspeler te worden. We zetten duurzaamheid centraal in alles wat we doen”, klinkt het. En die doelstelling zetten ze alvast kracht bij met de lancering van 2 biostimulanten in 2023, namelijk Quantis en Vixeran. Crop Advisor Fruit en Akkerbouw Mario Lagrou is echter wel duidelijk: “Beide producten geven mooie resultaten, maar… ze kunnen geen wonderen verrichten. Een dubbele opbrengst zullen ze niet genereren. Het blijft bovendien noodzakelijk dat het gewas voldoende voeding en water krijgt, biostimulanten vervangen deze nood niet.”

Quantis in aardappel

Biostimulant Quantis wordt toegepast in de aardappelen en is een bijproduct van gistfermentatie. Opvallend is de gitzwarte kleur. “Je kan je bijna niet vergissen van product bij deze kleur”, lacht Lagrou. Quantis geeft de plant meerdere heilzame effecten: het verbetert de fotosynthese, vertraagt veroudering en minimaliseert de schadelijke effecten van abiotische stress.

Quantis wordt het best toegepast op de momenten dat de aardappelplant veel energie nodig heeft. Het advies klinkt om een eerste keer toe te passen bij knolzetting. “Dit is een van de belangrijkste bespuitingen”, verduidelijkt Lagrou. “Dat is namelijk de periode dat de plant extra gevoelig is voor stress. Ook tijdens de bloei is een bespuiting nodig. Tussen knolzetting en bloei raden we bovendien een tussenbespuiting aan. Quantis stimuleert een aantal processen in de plant, maar na 2 weken neemt dit effect af. De tussenbespuiting dient dus om de bescherming op peil te houden.”

De proeven met Quantis beloven alleszins veel goeds. In de oriënterende veldproeven in 2020 was de sortering in aardappel een pak gunstiger door het grotere aandeel 50-70 en 70+. In 2021 en 2022, jaren waarin alle weersextremen voorkwamen, zorgde het gebruik van Quantis in de Benelux voor een betere opbrengst en meer homogene sortering met grovere knollen. “In heel Europa werden proeven gedaan met Quantis. Zowel in zuidelijke delen als in de noordelijke delen, maar ook in de Benelux gaf het gebruik mooie resultaten.”

Vixeran in graan en maïs

Vixeran bevat Azotobacter salinestris-stam 9690. Het is een N-fixerende bacterie die in een dun laagje ‘biofilm’ op de wortels zal groeien, en die ook in de wortel en het blad dringt... Eén gram van het product bevat namelijk al 10 miljoen bacteriën. De aanbevolen dosis is 50 g/ha. Het product bestaat uit rustsporen die bij aanraking met water tot leven komen.

Vixeran kan gebruikt worden in veel akkerbouwgewassen, en bewees zijn nut in granen en maïs. “Na opname via het blad of wortel groeit de bacterie als het ware mee met de plant.. De plant levert de bacterie suikers in ruil voor opneembare stikstof”, gaat de adviseur verder. Op deze manier kan Vixeran 30-40 kg zuiver N compenseren. In granen adviseert Syngenta het gebruik bij begin uitlopen tot oprichten van het gewas, bijvoorbeeld samen met de onkruidbestrijding of groeiregulator. In maïs klinkt het advies tussen 4 en 6 bladstadium. Ook hier kan de toepassing in combinatie met de onkruidbestrijding.

Vixeran kan met veel middelen gecombineerd worden. Het blijft echter een levende bacterie. Sommige producten kunnen een negatief effect hebben op de groei van de bacterie, daarom adviseren we voor het mengen even te checken met je adviseur.

Vixeran past voor Syngenta volledig in hun duurzaamheidsstrategie. De mestwetgeving is streng en de CO2-footprint moet naar omlaag. “Met Vixeran moet de landbouwer minder kunstmest geven. Vixeran kan ook dienen als surplus, waardoor hij meer opbrengstpotentieel heeft”, aldus nog Lagrou.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken