Startpagina Actueel

Varkensvlees wordt duurder voor consument, melk goedkoper

Consumenten die graag varkenskotelet of spek eten, moeten daarvoor tegenwoordig meer neertellen. De consumentenprijzen van varkensvlees zijn de jongste maanden fors gestegen. Die van melk kennen daarentegen een terugval.

Leestijd : 2 min

In februari bedroeg de gemiddelde afzetprijs van varkensproducten 163,5 euro per 100 kg. In 1 maand tijd gaat om een stijging met meer dan 16%. Exact een jaar eerder bedroeg de gemiddelde prijs zelfs maar 79,3 euro.

Varkensboeren komen uit heel diepe crisis

Dat de prijzen van varkensvlees stijgen, komt omdat varkensboeren uit een zeer diepe crisis komen, legt Boerenbond-woordvoerster Nele Kempeneers uit. Ze hadden te maken met hoge kosten voor voer en energie, terwijl ook de varkenspest om zich heen greep. Daardoor wierpen sommige boeren de handdoek in de ring, waardoor er nu minder aanbod is.

Serregroenten fors duurder

Opvallend is ook dat groenten uit serreteelt fors duurder zijn. Zo gingen de gemiddelde afzetprijzen van komkommers, kropsla en tomaten in februari met respectievelijk 57, 43 en 67% omhoog. "Bij de groenten onder glas speelt het effect van de hoge prijzen voor energie en bijvoorbeeld meststoffen, waardoor sommige telers ervoor gekozen hebben om een tijdje geen groeten te kweken en er dus te weinig aanbod is", aldus Kempeneers. "Maar de serres zijn weer opgestart, dus de situatie zal niet aanhouden."

Melk wordt goedkoper

Onder de landbouwproducten is er ook een uitschieter in de andere richting. De gemiddelde afzetprijs van melk bedroeg in februari 43,9 euro per 100 kg, een daling met 8,5% in vergelijking met januari.

"We komen uit een periode van hoge melkprijzen", zegt Kempeneers. De wereldmarkt kende een periode van hoge vraag en een aanbod dat niet kon volgen, maar intussen zijn de voorraden gevuld. "China importeert bijvoorbeeld veel minder. Het land heeft voldoende voorraad en wacht op nog lagere prijzen."

Daarnaast is er ook meer productie. Door het groene voorjaarsgras produceren koeien meer melk, legt Kempeneers uit.

Belga

Lees ook in Actueel

Steeds meer Vlaamse vleesveehouders kiezen voor Blonde d’Aquitaine

Vleesvee Het vleesras Blonde d’Aquitaine had vroeger geen al te beste reputatie bij Vlaamse boeren, maar dat is onterecht. Je ziet dit ras dan ook steeds vaker opduiken. Landbouwleven ging praten met Filip Coussens, een jonge vleesveehouder uit Zottegem die enkele jaren geleden startte met dit ras.
Meer artikelen bekijken