Startpagina Markten

Er werd vooral stevig gemolken in Nederland

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 april met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers bekeek voor ons de financiële situatie. “De tot nu gepresenteerde bedrijfsresultaten van het eerste kwartaal zijn voor veel volgers beter dan verwacht”, stelt hij. “Dit doet markten hopen op een milde groeivertraging, maar tegelijk ook vrezen voor de aankomende rentebeslissingen van de nationale banken. Zo kijkt iedereen met argusogen uit naar het aankomende rentebesluit Federal Reserve (FED) van 3 mei.”

Impact van Chinese economie

De na corona aantrekkende economische activiteit van China kan de inflatie ook nog stuwen, waardoor renteverhogingen weer waarschijnlijker worden. “Zo groeide de Chinese economie in het eerste kwartaal met 4,5%, wat beter is dan de 4% die men had verwacht. Dit betere cijfer is vooral te danken aan de Chinese consumenten, die ook een soort knaldrang vertonen na corona. Zo stegen de Chinese detailhandelsverkopen in maart met 10,6%. De Chinese vastgoedmarkt zit wel nog altijd in slecht weer.”

Het inflatiespook waart ook nog altijd rond in het Verenigd Koninkrijk (VK), waar men nog altijd boven de 10% zit. De Bank of England zal dus zeker de rente verder verhogen. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (West Texas Intermediate), een soort aardolie die geldt als benchmark voor olieprijzen, daalt terug tot onder 80 dollar. Zorgen over de vraag naar olie wegen terug harder door dan de recente productieknip van de OPEC+ (de organisatie van 13 netto-exporterende olielanden en Rusland).

Na een daling van bijna 10% in de vorige 4 Global Dairy Trade (GDT)-veilingen, ging de zuivelveiling deze week in herstel met +3,2%.

Grotere melkaanvoer in EU

De melkaanvoer van de 27 landen van de Europese Unie (EU) is in februari met 0,6% gestegen tegenover vorig jaar en met 1,2% tegenover 2021. Beyers: “Er werd dus toch redelijk stevig gemolken. Het zijn vooral Duitsland, Polen en Nederland die voor deze toename zorgen. Dit in tegenstelling tot meer Zuid-Europese landen zoals Italië, Frankrijk en Spanje, waar de melkproductie nu al maanden aan het sputteren is. De Nederlandse melkveehouders geven voorlopig nog niet op met stevig melken, want ook over maart tekenden ze voor 3,9% meer melk, om zo over het eerste kwartaal 4,1% meer te melken. Het zou in Noord-West-Europa wel kunnen dat de seizoenspiek van de melkproductie wat afvlakt door de gemiddeld frisse april- maand, die de grasgroei in de weides niet bevordert.”

In de Verenigde Staten (VS) melken ze over maart 0,6% meer dan vorig jaar met 8,95 miljoen koeien, wat 44.000 stuks meer is dan vorig jaar. Zo komen de Amerikanen over het eerste kwartaal aan +1% melkproductie. Fonterra heeft begin april de melkprijs van het lopende seizoen 2022-2023 terug naar beneden herzien naar de middelpuntprijs van 8,30 dollar per kg milksolids of zo’n 36,30 euro/100 kg melk. “Als reden wordt vooral de daling van de vraag naar zuivelproducten als schuldige aangewezen. Ook in Europa zien we de melkprijzen spijtig genoeg stevig dalen. Afgaande op het laatste GDT-resultaat kan het zijn dat de bodem binnenkort al gevonden wordt.”

Gemiddelde Europese boterindex

De Europese boterindex is de voorbije 2 weken licht hersteld, met in week 20 een index van 4.762 euro/ton. Wetende dat de Europese boter-index sinds begin dit jaar, met wat op en neer gaan, gemiddeld op 4.790 euro/ton uitkomt, dan is de huidige index ongeveer de Europese boterprijs van het eerste kwartaal. Beyers: “Als de Europese boterprijs de komende weken nog wat wil aantrekken, dan kan dat de afwachtende houding van kopers helemaal veranderen, waardoor prijzen een hefboom kunnen krijgen. De boterprijs moet dan echter nog wel enkele weken steviger stijgen.”

De voorbije GDT kan alvast het goede voorbeeld geven, waar de melkvetproducten boter met 4,9% en AMF (Anhydrous Milk Fat, vochtvrij melkvet) met 4,7% stegen. Het feit dat er meer Chinese kopers op de GDT worden gesignaleerd, heeft deze producten zeker geholpen. Nieuw-Zeelandse boter is nu 4.425 euro/ton waard. “Om onze Europese prijs vanuit die hoek te ondersteunen moet deze dus nog wel wat stijgen. Voor onze Europese boterprijs zijn de interne markt en consumptie echter veel belangrijker dan de overzeese markt.”

SMP stijgt terug op de GDT

In tegenstelling tot boter kan de overzeese zuivelveiling GDT onze Europese poederprijs wel mee helpen omhoog stuwen. Waarschijnlijk kwam de GDT-informatie van dinsdag 18 april wat te laat om de Europese SMP-index (Skimmed Milk Powder, mageremelkpoeder) op de dag nadien al te beïnvloeden. In Europa ging de SMP-index deze week nog met stip naar beneden, om zo aan 2.317 euro/ton te komen. Vooral de Nederlandse prijs zoekt diepere oorden op, met nog maar 2.250 euro/ton deze week. De Duitse en Franse prijs doet het iets beter, met 2.350 euro/ton.

“Op de GDT was SMP daarentegen het best presterende product, met 7% prijsstijging. Zo’n prijsstijging voor SMP op de GDT was al van november vorig jaar geleden. De SMP-prijs in Nieuw-Zeeland komt daarmee op 2.550 euro/ton. Naar verwachting zal de Europese prijs daar ook terug naartoe gaan. Een domper op de GDT-feestvreugde van week 20  was nog maar eens het heel belangrijke vollemelkpoeder (Whole Milk Powder, WMP), dat maar 1% steeg in prijs en dat voor de verste GDT-maanden – augustus-september 2023 – zelfs iets daalde. Bij SMP op de GDT zien we de laagste prijs voor contractmaand juni 2023 en ongeveer 180 euro/ton hogere prijzen voor de eerstkomende maand mei 2023 en verdere contractmaanden juli-september 2023. Dit doet SMP op de GDT wijzen naar een dip bij het begin van de zomer en naar een herstel bij de start van de herfst.”

De Europese kaasprijzen zijn nu al 2 maanden bijna stabiel, wat wijst op een overeenkomst over de prijs en op een evenwichtige handel tussen de partijen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Markten

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken