Startpagina Melkvee

Zuivel past in een duurzaam en gezond dieet

Consumenten hebben vaak foutieve informatie over de gezondheids- en duurzaamheidsaspecten van zuivel. De sector bundelde daarom 6 Melkbeloftes, die kort en bondig informeren over ‘zuivel van bij ons’. Die kunnen de melkveehoudes helpen als ze in discussie gaan.

Leestijd : 3 min

Consumenten zijn steeds kritischer bij het maken van voedingskeuzes. Een glas melk roept al eens vragen op: Is dit een duurzaam product? Past dit in een gezond voedingspatroon? Kies ik beter voor alternatieven? Mag ik genieten van melk zonder schuldgevoel?

De Melkbeloftes zijn door Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in het leven geroepen als eenduidige en samenvattende bron aan informatie voor consumenten. De 6 Melkbeloftes op een rijtje: melk bevat veel voedingsstoffen bij een lage milieu-impact, melk zorgt voor weinig voedselkilometers, melk is natuurlijk en puur, melk wordt geproduceerd met respect voor de dieren en de planeet, melk wordt geproduceerd met veel vakmanschap en melk is uniek, omdat het heel wat belangrijke voedingsstoffen bevat in 1 product.

Kijk naar het totaalplaatje

Hoewel men er niet omheen kan dat zuivel een zekere impact heeft op het klimaat, is het geen zwart-witverhaal. Tal van duurzaamheidsinitiatieven in de sector en wetenschappelijke omkadering – die niet altijd zichtbaar zijn voor de consument – zijn van groot belang.

“Bij dat totaalplaatje van de impact van zuivel worden de gezondheidsvoordelen ervan te vaak buiten beschouwing gelaten. Zuivel bevat essentiële voedingsstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten en calcium, die wij als mens nodig hebben en die alternatieven en andere voedingsmiddelen niet altijd kunnen bieden”, aldus Inge Coene, voedingsdeskundige bij het Nutrition Information Center (NICE).

“Ook zijn de gezondheidseffecten van zuivelproducten in hun geheel anders dan de optelsom van de individuele componenten. De afzonderlijke componenten hebben een versterkende werking op elkaar en dus een positief effect op de gezond-heid.  Een melkvervanger heeft per glas misschien een lagere impact, maar je moet er meer glazen van drinken om dezelfde voedingsstoffen binnen te hebben als van 1 glas melk”, vult Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder bij Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ), aan.

Eetpatroon niet drastisch beperken

“Mensen denken soms dat ze geen glas melk meer mogen drinken, maar melk hoort thuis in een gezond en gebalanceerd dieet. Het is voor niets nodig om een schuldgevoel te hebben wanneer je een glas melk drinkt of een potje yoghurt eet. We moeten ons eetpatroon niet drastisch beperken, maar ons huidig dieet vervangen door een flexitarisch dieet zou al een grote sprong voorwaarts zijn. Bovendien investeren Vlaamse melkveehouders enorm in de verduurzaming van hun processen om de milieudruk zoveel mogelijk te beperken”, zegt Tessa Avermaete, projectmanager bij Sfere (KU Leuven).

“Onze melkveehouders doen het goed. Een schuldgevoel is niet nodig”, zegt Tessa Avermaete. “In de media valt men vaak terug op internationale studies met een klimaatimpact van zuivel die een gemiddelde is voor de hele wereld. De Vlaamse klimaatimpact van zuivel ligt echter een stuk lager dan dat wereldgemiddelde” stelt Debergh.

Voetafdruk per melkveehouder

“De koolstofvoetafdruk van zuivel is de afgelopen 20 jaar met 30% verminderd. De sector is ook gestart met het berekenen van die koolstofvoetafdruk per individuele melkveehouder. Zo kan elke melkveehouder zich vergelijken met het algemeen gemiddelde en kan de sector aanbevelingen doen per individueel bedrijf”, besluit Renaat Debergh.

“Vlaanderen heeft een eigen voedselstrategie en dat is goed, maar die strategie is niet heel concreet. De sector en de overheid moeten samen een beleid uittekenen op de lange termijn”, besluit Tessa Avermaete.

Filip Van der Linden

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken