Startpagina Actueel

Buxus verovert stilaan opnieuw de Vlaamse tuinen

Dankzij zijn dichte groeiwijze en de mogelijkheid om hem te scheren als haag en in allerlei vormen was de buxus eeuwenlang immens populair in tuinen en parken. Helaas, de massale kweek en aanplant maakten hem tot een gemakkelijke prooi van ziekten en plagen. Daardoor werd hij massaal gerooid en vervangen door andere groenblijvende planten. Geen enkel alternatief kan echter tippen aan de kwaliteiten van de vertrouwde buxus.

Leestijd : 4 min

Winterhard, zeer goed bladhoudend, perfect te scheren en in vorm te snoeien, relatief weinig onderhoud en in de juiste omstandigheden kan hij zeer oud worden: al deze kwaliteiten zijn moeilijk terug te vinden in andere planten en zorgen ervoor dat de vertrouwde buxus voorzichtig begint aan de herovering van onze tuinen. Ook het feit dat er geselecteerd wordt op gezondere soorten en dat we de buxusmot steeds beter onder controle krijgen, speelt hierin een belangrijke rol. Wij geven alvast de nodige tips om de buxus op de juiste manier te verzorgen in de tuin.

Favoriete standplaats

De buxus is van nature een bosplant die diepe schaduw goed verdraagt, die het beste groeit in de halfschaduw, ook gedijt in de zon, maar die de volle zon eerder schuwt. Buxus geeft de voorkeur aan wat zwaardere (kleiachtige), kalkrijke gronden. Hij verdraagt echter ook lichtzure bodems, indien deze voldoende humus bevatten en voldoende doorlatend zijn.

Planten van buxus

Bij het aanplanten van buxus kunnen we dus het best met bovenstaande rekening houden en als volgt te werk gaan. Maak het plantgat voldoende diep (minstens 2 spadesteken), zodat overtollig regenwater gemakkelijk kan wegdraineren. Maak het plantgat, in functie van de grootte van de plant, voldoende ruim en meng de uitgegraven grond met compost of bladaarde en enkele handenvol kalk (poederkalk is hiervoor het meest geschikt).

Zorg ervoor dat de plant op dezelfde hoogte komt te staan als op de kwekerij. De bovenkant van de wortelkluit moet dus gelijk liggen (of maximum enkele centimeters dieper) met het oppervlak van de grond. Verwijder bij kluitplanten de gaasdoek voorzichtig van rond de kluit. Bij potplanten wordt de buitenste laag grond voorzichtig verwijderd, zodat de buitenste worteltjes loshangen.

Daarna kan het plantgat terug gevuld worden. Trap de grond stevig aan, zodat de kluit goed omsloten wordt door de omringende grond. Regen de grond goed aan en geef bij droge omstandigheden regelmatig water tot de planten opnieuw in groei zijn.

Bemesting

Net zoals de meeste tuinplanten, heeft de buxus baat bij een jaarlijkse bemesting voor een goede, gezonde groei. Voor de meeste toepassingen van buxus in de tuin, zoals haagjes en vormgesnoeide planten, willen we echter niet dat deze te sterk gaat groeien. Eén goede jaarlijkse bemesting volstaat dan ook voor dergelijke planten. Het beste tijdstip hiervoor is in het voorjaar (half maart), bij het hernemen van de groei.

Een goede organische meststof (gedroogde koemestkorrels, bloed- of beendermeel) is hiervoor het meest geschikt, omdat ze weinig risico inhouden voor verbranding en ook de bodem niet verzuren. Voor haagjes of snoeivormen in opkweek kan na iedere snoeibeurt een extra dosis meststof (raadpleeg de verpakking voor de juiste dosis) toegediend worden.

De buxus is een kalkminnende plant. Door in de late winter (februari is hiervoor ideaal) wat kalk te strooien rond de planten, hou je de zuurtegraad op peil, waardoor de planten makkelijker voedingstoffen kunnen opnemen en waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten.

Buxus in potten

Voor buxus die men als potplant wil opkweken, kan men het best kant-en-klare buxuspotgrond gebruiken die in de tuincentra te koop is. Gebruik een voldoende ruime pot, het best enkele centimeters breder dan de doormeter van de buxusbol en zorg voor een goede drainage (potscherven of kleikorrels) onderaan in de pot.

Omdat potplanten voor hun voeding aangewezen zijn op een veel beperkter grondvolume, is regelmatige bemesting hier wel belangrijk. Dit kan gebeuren met gecoate meststoffen die eenmalig in het voorjaar worden toegediend en die hun voedingsstoffen langzaam gedurende het hele groeiseizoen vrijgeven. Men kan ook gebruikmaken van vloeibare buxusmest die men in het groeiseizoen 1 keer per week meegeeft met het gietwater. Geef na 15 augustus geen meststof meer aan de buxus, zodat de jonge scheuten kunnen afrijpen en winterhard kunnen worden.

Scheren

De buxus verdraagt snoeien zeer goed en vormt ook op oude verhoutte takken nieuwe scheuten na het snoeien. De buxus kan eigenlijk naar believen gesnoeid worden en hoe meer er gesnoeid wordt, hoe dichter en fijner het buitenste bladerdek wordt. Na elke scheerbeurt komen er meer en fijnere blaadjes terug dan ervoor.

Natuurlijk zijn er ook enkele regels waarmee men rekening dient te houden. Zo is er het feit dat de buxus 2 groeibeurten kent per seizoen, een sterke voorjaarsgroei en een zwakkere tweede groeibeurt in de zomer. Wie dus een steeds strak ogende buxus wil, kan 2 snoeibeurten per jaar voorzien. Een eerste keer in mei – juni (na de voorjaarsgroei) en een in september (na de tweede groeibeurt). Wie liever wat minder scheert, kan volstaan met 1 snoeibeurt begin juli (zeker wachten tot na de langste dag – 21 juni). Daardoor zal de zomergroei nog minder sterk zijn. Wie graag de groei van zijn buxus bevordert, kan zelfs al een eerste keer snoeien in het vroege voorjaar (maart-april) tijdens de eerste broeischeut, waardoor de groei extra gestimuleerd wordt.

Vaak wordt gezegd dat men buxus niet elektrisch of met een benzinemotor aangedreven haagschaar mag snoeien, omdat anders de aangesneden blaadjes bruin verkleuren. Dit heeft echter niets te maken met de soort heggenschaar die men gebruikt, wel met het feit of de messen wel voldoende scherp zijn. Wanneer men een haag scheert met botte messen, dan worden de bladranden uitgerafeld en zullen ze als gevolg daarvan bruin verkleuren. Een gladde snede, gemaakt met scherp materiaal, geneest vlug en de blaadjes blijven frisgroen.

Scheer buxus nooit bij sterke zonnestraling om verbranding van de blaadjes te voorkomen. Moet er toch geschoren worden in volle zon, dek de planten dan na het scheren gedurende enkele dagen af met jute of andere ‘luchtige’ doeken.

Geert Brantegem

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken