Startpagina Akkerbouw

Europa versoepelt regels voor gewassen gekweekt met genomische technieken

De Europese Commissie heeft op woensdag 5 juli de deuren opengezet naar een soepelere regelgeving voor gewassen die met nieuwe genomische technieken (NGT) gekweekt worden. Die gewassen zouden beter bestand moeten zijn tegen klimaatverandering en ook minder meststoffen en pesticiden nodig hebben. Het zou de EU ook competitiever maken op de agro-wereldmarkt.

Er werden de afgelopen jaren nieuwe genomische technieken ontwikkeld die het genetisch materiaal van gewassen kunnen veranderen zonder een vreemd gen te introduceren. Bij NGT's worden in de natuur aanwezige organismen met elkaar gecombineerd. Bij de “oude” GMO-technieken (Genetically Modified Organism) wordt genetisch materiaal met genetische technologie gewijzigd. Bananen kunnen zo bijvoorbeeld langer groen blijven, maïs en soja zouden zelf insecticide kunnen aanmaken, en aardappelen zouden beter beschermd zijn tegen ziektes, waardoor...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Onderzaai gras in maïs niet evident qua onkruidbeheersing

Maïs Onderzaai van gras in maïs houdt in dat gras (zoals rietzwenkgras) gelijktijdig met de maïs gezaaid wordt. Er kan ook gras worden gezaaid tijdens de groei van de maïs, waarbij afhankelijk van het groeistadium een grassoort met meer of minder concurrentievermogen wordt gekozen. Op het vlak van onkruidbeheersing en ontwikkeling van het ingezaaide gras zijn er wel heel wat beperkingen.
Meer artikelen bekijken