Startpagina Pluimvee

Frankrijk vaccineert eenden tegen vogelgriep

In de strijd tegen de vogelgriep wil Frankrijk starten met het vaccineren van alle gekweekte eenden (pekingeend, muskuseend en mulard). De kwekers in Pays-de-la-Loire en les Deux-Sèvres moeten hun aantal dieren afbouwen in de aanloop naar de start van de vaccinatie in oktober.

Leestijd : 2 min

Frankrijk wil in de herfst alle gekweekte eenden preventief vaccineren tegen de hoogpathogene vogelgriep. In april werd een aanbesteding uitgeschreven voor de levering van 80 miljoen vaccins voor eenden. Het Franse Agentschap voor Dierlijke Medicijnen (Agence nationale du médicament vétérinaire/ANMV) heeft 5 vaccins aangeduid die succesvol bleken in testen. Daarvan zijn er 3 bestemd voor eenden.

De eerste vaccins moeten worden geleverd tussen 15 september en 14 november. De tweede leverperiode start op 14 november en de derde op 15 december.

Verplichte vaccinatie

De vaccinatie wordt verplicht voor gekweekte eenden op het volledige grondgebied van Frankrijk (behalve Corsica). Voor de houders van moederdieren waarvan de eieren of kuikens uitsluitend voor Frankrijk bestemd zijn, is de vaccinatie vrijwillig. Voor moederdieren waarvan de eieren of kuikens bestemd zijn voor de export is het vaccineren verboden, om de export niet te hinderen.

Elke Franse eendenboerderij waar gevaccineerd is zal op regelmatige basis gevolgd worden met testen en een maandelijks bezoek van een dierenarts. Per jaar zouden dat 23.500 bezoeken zijn. Per week zouden 7.500 serologische en 9.500 virologische testen uitgevoerd moeten worden. Daarvoor moet de testcapaciteit in Frankrijk opgedreven worden.

Afbouw aantal dieren

In de 45 gemeenten van de Pays-de-la-Loire en Deux-Sèvres mogen sinds juli geen nieuwe niet-gevaccineerde eenden gekweekt worden. Vanaf oktober mogen daar enkel nog gevaccineerde eenden gekweekt worden. Hetzelfde geldt voor een 40-tal plaatsen die als strategisch beschouwd worden inzake de vogelgriep.

Het Franse ministerie voorziet behalve voor de kwekers van eenden ook financiële steun voor de broedbedrijven.

FVDL

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken