Startpagina Actueel

Cd&v wil dat overheid en Natuurpunt stoppen met aankoop landbouwgrond

Cd&v wil niet dat de overheid en Natuurpunt nog landbouwgrond kopen. Dat schrijft ‘Het Belang van Limburg’ dinsdag en het nieuws wordt bevestigd door partijvoorzitter Sammy Mahdi in ‘De Ochtend’ op ‘Radio 1’.

Leestijd : 2 min

Cd&v heeft een paar voorstellen klaar om de woede van boeren te bekoelen, aldus Het Belang van Limburg. Een daarvan is dat landbouwgrond in handen moeten blijven van landbouwers. De partij wil niet meer dat er in ruimtelijke procedures nog landbouwgrond wordt omgezet naar een andere bestemming. Er zou ook geen belastinggeld meer mogen gaan naar de aankoop van landbouwgrond. Ook niet door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) of door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Een derde van de grond die de administraties nu aankopen, is landbouwgrond. Voor ANB en VLM wil cd&v de pauzeknop induwen. Maar cd&v wil dit doortrekken naar verenigingen die terreinen beheren zoals Natuurpunt en Limburgs Landschap. Die Vlaamse subsidies zouden namelijk de prijs voor landbouwgrond opdrijven.

‘Spanningen’

“Je moet ervoor zorgen dat die landbouwgrond landbouwgrond kan blijven”, zegt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi in De Ochtend. “Het landschap in Vlaanderen raakt meer en meer versnipperd. Hier en daar komt natuurgebied tussen en rond agrarisch gebied en dat zorgt voor heel wat spanningen. Je moet gaan naar een beleid dat daar verstandiger mee omgaat.”

“De realiteit is vandaag dat, naast de Belgische en Vlaamse overheid, Natuurpunt de derde grootste grondbezitter is van Vlaanderen. Er is niets verkeerds aan natuur, maar je moet wel zorgen dat het niet zorgt voor frictie met landbouwgrond”, zegt hij verder. “Dat is een uitdaging. Kapitaalkrachtige verenigingen kunnen veel geld op tafel leggen, waardoor ze andere landbouwers uit de markt kunnen concurreren.”

“Dat de prijs van die gronden stijgt, heeft te maken met een concurrerende markt op een klein grondgebeid. Dat veroorzaakt spanningen”, aldus nog Mahdi.

Nieuw overleg

Mahdi zegt dat alle betrokken partijen zo snel mogelijk rond tafel moeten zitten om werk te maken van de omzet van het stikstofdecreet van een depositiemodel naar een uitstootmodel. Verder vond hij het solidariteitsmechanisme, een voorstel van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) ‘een goede eerste stap’ naar een meer correcte verloning voor landbouwers. Voor hem moet er ook meer transparantie komen over de disproportionele winstmarges van sommige spelers in de keten.

Later dinsdag staat opnieuw overleg gepland tussen de boeren en Vlaamse regering. “We zullen zien wat de gesprekken in de regering opleveren”, zegt Mahdi daarover. “Landbouw is een belangrijke sector in ons land, economisch en strategisch. We moeten zien dat we die voedselzekerheid bij ons houden. Ik hoop dat iedereen ver genoeg wil gaan. Iedereen moet beseffen dat je drastisch moet ingrijpen.”

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken