Startpagina Agribex 2019

ABS blijft hameren op #boerzktrespect

De voorbije weken was de onvrede van de boeren in onze buurlanden (Nederland, Duitsland, Frankrijk) hot news. In België en Vlaanderen waren er nog geen tractorkolonnes die onze autosnelwegen en hoofdstad lam legden. Dit betekent echter niet dat alles peis en vree is bij onze landbouwers. Echt niet, want bij de start van de nationale landbouwbeurs Agribex, moeten wij helaas meedelen dat er bijzonder veel ongerustheid en onvrede is bij onze boeren. Onze boerenstiel blijft sterk onder druk staan. Diverse zaken, klimaatverandering, milieuproblemen, gewasbescherming, dierenwelzijn, vleesconsumptie, … worden steeds, en zeer dikwijls onterecht, gelinkt aan onze hedendaagse landbouw. Hierdoor blijft de psychische druk op de individuele landbouwer dagelijks toenemen, dit door de zware, maatschappelijk negatieve druk. En dit terwijl onze boeren eigenlijk maar één zaak verdienen, namelijk RESPECT voor wat ze doen: er voor zorgen dat er elke dag bij iedereen een gevarieerd aanbod van gezond voedsel op tafel kan komen en dat ons platteland leeft.

Op de vorige editie van de nationale landbouwbeurs Agribex lanceerde het ABS haar pinactie ’Boer (M/V) zkt respect’. Het ABS pakte uit met deze actie omwille van het gegeven dat de boerenstiel steeds sterker onder druk kwam te staan. “We zijn twee jaar verder en Agribex 2019 gaat van start. Zijn er ondertussen veranderingen die de beroepssituatie van onze boeren verbeteren of het respect hebben doen toenemen? Neen, wij zien er geen.

Eigenlijk is de situatie nog verslechterd. Er is een nieuw MAP (mestactieplan), quasi onwerkbaar voor de boer en...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Agribex 2019

Winnaar vlegelhangen bij Deutz-Fahr

Bedrijfsnieuws Deutz-Fahr organiseerde afgelopen najaar op zo’n 18 plaatsen in de Benelux een roadshow. Hierbij kon tijdens een wedstrijdje vlegelhangen het gebruik van een tractor gewonnen worden.
Meer artikelen bekijken