Dossier

Agribex heeft er een goede week opzitten

Agribex 2019

Agribex heeft er naar eigen zeggen een succesvolle week opzitten. De beurs trok net iets minder dan 100.000 bezoekers, maar volgens de beursorganisator is dat – afgezet tegen die daling in landbouwbedrijven – perfect normaal te noemen.

Op Agribex 2019 blijft ABS onze ’Boer (M/V) zkt respect’-pinactie uitvoeren.

ABS blijft hameren op #boerzktrespect

Agribex 2019

De voorbije weken was de onvrede van de boeren in onze buurlanden (Nederland, Duitsland, Frankrijk) hot news. In België en Vlaanderen waren er nog geen tractorkolonnes die onze autosnelwegen en hoofdstad lam legden. Dit betekent echter niet dat alles peis en vree is bij onze landbouwers. Echt niet, want bij de start van de nationale landbouwbeurs Agribex, moeten wij helaas meedelen dat er bijzonder veel ongerustheid en onvrede is bij onze boeren. Onze boerenstiel blijft sterk onder druk staan. Diverse zaken, klimaatverandering, milieuproblemen, gewasbescherming, dierenwelzijn, vleesconsumptie, … worden steeds, en zeer dikwijls onterecht, gelinkt aan onze hedendaagse landbouw. Hierdoor blijft de psychische druk op de individuele landbouwer dagelijks toenemen, dit door de zware, maatschappelijk negatieve druk. En dit terwijl onze boeren eigenlijk maar één zaak verdienen, namelijk RESPECT voor wat ze doen: er voor zorgen dat er elke dag bij iedereen een gevarieerd aanbod van gezond voedsel op tafel kan komen en dat ons platteland leeft.

Afleidingsmateriaal zoals stro zijn bij 2 en 3 sterren verplicht.

Beter Leven, een nieuwe standaard?

Agribex 2019

In Nederland is het label Beter Leven volledig ingeburgerd in het dagelijks leven. Consumenten kopen er kippen-, varkens- en rundvlees, waarbij in de winkelrekken duidelijk is dat hun vlees werd geproduceerd met oog voor dierenwelzijn. Via Albert Heijn en Jumbo zal dit merk dan ook indringen in onze Belgische cultuur. Het wordt daarom tijd om na te denken hoe we dierenwelzijn zichtbaar kunnen maken op ons Belgisch vlees. De vraag is: is dat haalbaar?