Startpagina Pluimvee

Elf verdachten doorverwezen naar rechtbank in fipronil-dossier

De raadkamer in Antwerpen heeft donderdag zeven personen en vier firma's doorverwezen naar de correctionele rechtbank in het zogenaamde fipronil-dossier. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren de insecticide fipronil was aangetroffen.

Leestijd : 2 min

Een eierbrekerij uit Sint-Niklaas verwittigde op 2 juni 2017 het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat de stof fipronil was aangetroffen in eieren bestemd voor menselijke consumptie. Fipronil is een stof met een antiparasitaire werking en mag in de Europese Unie niet gebruikt of toegediend worden aan voedselproducerende dieren wegens risico's voor de volksgezondheid.

Het FAVV startte een onderzoek. De eierbrekerij had de eieren ontvangen van een pluimveehouderij in Lokeren. Een Nederlandse firma had de stallen daar een bloedluisbehandeling gegeven. De stof fipronil zou bewust zijn toegevoegd aan een honderd procent natuurlijk product om onder meer bloedluizen bij pluimvee te bestrijden.

Op 19 juli 2017 werd een gerechtelijk onderzoek geopend in Antwerpen en een dag later werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd. "Het gerechtelijk onderzoek heeft een illegale handel aan het licht gebracht, waarbij antiparasitaire producten, waaronder fipronil, werden toegevoegd aan legale producten met mogelijke risico's voor de volksgezondheid", zegt het parket.

De raadkamer heeft donderdag 5 mannen van 27, 35, 48, 52 en 64 jaar uit Ravels, Kortemark, Melle, Houthalen-Helchteren en Libramont-Chevigny, 2 vrouwen van 36 en 37 jaar uit Antwerpen en het Nederlandse Chaam en 4 bedrijven uit Ravels, Torhout, Melle en Hamois doorverwezen naar de rechtbank. De feiten zijn gekwalificeerd als ‘criminele organisatie’, ‘valsheid in geschriften’, ‘witwas’, ‘invoer, uitvoer, fabricage, vervoer, verkoop, te koop aanbieden, bezit, aflevering of verkrijgen van stoffen met hormonale, antihormonale, anabole, beta-adrenergische, anti-infectieuze, antiparasitaire en anti-inflammatoire werking’ en ‘groothandel zonder vergunning in diergeneesmiddelen waarvoor geen vergunning voor het in de handel brengen werd verleend’. De fipronil-crisis was in heel Europa voelbaar. In België alleen al moesten bijna 2 miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken