Startpagina Akkerbouw

Op veel locaties lage tot zeer lage waterpeilen

De afgelopen weken daalden de waterpeilen, waardoor het aantal locaties met lage waterpeilen toeneemt. Op bijna twee derde van de locaties zijn de peilen al wel laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. De situatie is wel vergelijkbaar met die van begin mei 2019. Dat meldt Databank Ondergrond Vlaanderen begin mei.

Leestijd : 2 min

De Databank Ondergrond Vlaanderen meldt elke maand het nieuws over de actuele grondwaterstanden. Op 5 mei zijn voor de tijd van het jaar de grondwaterstanden op 29% van de locaties zeer laag, 35% laag, 32% normaal en 4% hoog tot zeer hoog. “Het aandeel zeer lage en lage grondwaterstanden nam vanaf midden maart stelselmatig toe door het uitblijven van belangrijke hoeveelheden neerslag. Dat aandeel stagneerde eind april/begin mei onder invloed van de opgetreden neerslag. April 2019 kende iets meer zeer lage en lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar dan april 2020, maar begin mei 2020 bevindt het grondwater zich nu in een vergelijkbare situatie als een jaar geleden (ca. 64% lage tot zeer lage grondwaterstanden begin mei 2020 ten opzichte van ca. 68% begin mei 2019). Ten opzichte van vorige maand zijn de grondwaterstanden op 93% van de locaties gedaald.”

De droogtecommissie meldt bovendien dat ook de debieten op verschillende waterlopen lager zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. “Dit is onder andere het geval in de omgeving van de Dijle, het zuidelijke Demer- en Maasbekken. In het westen van Vlaanderen zijn een aantal waterlopen bijgekomen waar lage en zeer lage debieten waargenomen worden. In het westen van Vlaanderen worden op de waterwegen reeds de eerste waterbesparende maatregelen genomen en in de provincie Antwerpen gelden captatieverboden op een aantal ecologisch zeer kwetsbare waterlopen.”

Er zijn nog geen problemen met drinkwatervoorziening, maar spaarzaam omgaan met water wordt wel aangeraden.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken